Viete, ako si vybaviť vyhradené miesto na parkovanie v Prešove a ako postupovať, keď ste zdravotne ťažko postihnutý?

PREŠOV – Stres z obavy, kde zaparkujem, sa dá odstrániť. Riešenie je zaplatiť si vyhradené miesto na parkovanie. Ak ste zdravotne ťažko postihnutý, stačí oň požiadať.

P-Réservé Ilustračné foto: unsplash.com

„V rámci mesta Prešov je možné kúpiť si vyhradené miesto na parkovanie. Na základe žiadosti je možné tak urobiť na obdobie jedného roka,“ informoval hovorca mesta Prešov Michal Hudák. Cena takého miesta sa odvíja od lokality, v ktorej si ho záujemca plánuje kúpiť.

„V pásme A to predstavuje 1 500 eur na rok, v pásme B 1 000 eur na rok, v pásme C 700 eur na rok,“ vysvetlil. V tarifných pásmach D, N a R však nie je možné si vyhradené miesto zaplatiť. 

Ak sa pre predplatenie vyhradeného miesta rozhodnete, je potrebné vypísať žiadosť, ktorú nájdete na stránkach mesta. Spolu s ďalšími dokladmi ako osvedčenie o evidencii vozidla časť I. alebo II. (kópia), živnostenský list/výpis z obch. registra/občiansky preukaz (kópia), situácia dopravného značenia (fotografia, zakreslenie v mape) ju zašlete alebo prinesiete na Odbor dopravy na Mestskom úrade v Prešove.

Iné pravidlá platia pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP)

„Držitelia ŤZP si vedia uplatniť miesto na parkovanie na všetkých vyhradených parkovacích miestach určených pre ŤZP na území mesta Prešov,“ vysvetlil hovorca. V prípade obsadenosti majú možnosť parkovať na ktoromkoľvek parkovacom mieste v správe mesta Prešov bezplatne.

Miesto pre držiteľov ŤZP je viazané na základe žiadosti na ŠPZ. Je však všeobecné a môže ho využívať aj iné vozidlo s platným preukazom ŤZP. „Vyhradené parkovacie miesto je prideľované po posúdení a schválení na obdobie jedného roka. Prideľovanie sa vzťahuje na platné VZN. Poplatok za vyhradenie parkovacieho miesta sa neuhrádza,“ uzavrel Hudák.

Parkovací preukaz pre ŤZP by mal byť umiestnený v prednej časti vozidla na viditeľnom mieste.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok