Nebyť núdzového stavu, v mestách urobíme defilé poľnohospodárskej techniky, hnevajú sa farmári

Protestná akcia Únie autodopravcov Slovenska a farmárov Ilustračná fotografia. Foto: František Iván/TASR

Konflikt medzi farmármi a vládou neutícha. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora adresuje premiérovi ďalší, v poradí už tretí otvorený list a vyzýva ho na stretnutie. SPPK ukazuje na problémy, ktoré rezort pôdohospodárstva pod vedením Jána Mičovského podľa farmárov nerieši a nekomunikuje vraj kroky s odbornou verejnosťou.

Predseda SPPK Emil Macho varoval, že situácia v slovenskom potravinárstve a poľnohospodárstve je vážna a agrorezort podľa neho neprijíma koncepčné kroky na základe reálnej situácie v poľnohospodárstve.

Nezhody medzi SPPK a ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pod vedením Jána Mičovského (nom. OĽaNO) trvajú už mesiace a zástupcovia komory opakovane upozorňujú na stále rovnaké problémy.

Aj pri predstavení tretieho otvoreného listu adresovaného premiérovi Igorovi Matovičovi označil Macho za jeden z najväčších problémov agrosektora situáciu v Slovenskom pozemkovom fonde. Dodal tiež, že ešte stále neprebieha odborná diskusia týkajúca sa Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ a nejasnosti podľa neho panujú aj v otázke ďalšieho fungovania Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

Otvorený list

V otvorenom liste adresovanom predsedovi vlády poľnohospodári píšu, že súčasné vedenie agrorezortu neprináša systémové riešenia, ale, naopak, „svojimi nekoncepčnými krokmi zvyšuje napätie v sektore“ a nereflektuje požiadavky odbornej verejnosti.

Za najväčšie problémy slovenského agrosektora SPPK dlhodobo označuje chýbajúcu víziu rozvoja zo strany ministerstva. Ďalšie problematické aspekty vidia poľnohospodári a potravinári v Pláne obnovy EÚ či v príprave spomínanej spoločnej poľnohospodárskej politiky a financovaní sektora zo štátnej pomoci.

Macho priznal, že s Mičovského rezortom komora síce komunikuje, ale podľa neho sú na ministerstve pôdohospodárstva ľudia, ktorí nemajú základné empirické vedomosti o reálnych problémoch v agrosektore.

„Chýba nám akákoľvek na faktoch a odbornosti založená vecná a konštruktívna diskusia. Absentuje akákoľvek koncepcia sektora a vidieka ako takého. Bohužiaľ musíme konštatovať, že vízia ministerstva je postavená len na akejsi vysnívanej predstave, ktorá s reálnymi potrebami krajiny a konkurencieschopného agropotravinárstva má len málo spoločného,“ píšu zástupcovia SPPK v otvorenom liste premiérovi.

Farmári však v otvorenom liste priznávajú, že súčasný alarmujúci stav slovenského agropotravinárstva nie je výsledkom činnosti súčasného vedenia ministerstva pôdohospodárstva. Na druhej strane však obviňujú Mičovského rezort z „fatálnej nečinnosti a nekoncepčných krokov“ po marci 2020.

Keby nebolo núdzového stavu…

Šéf potravinárskej komory má navyše pocit, že ministerstvo životného prostredia prijíma legislatívu, ktorá má priamy dosah na farmárov, ale agrorezort sa k tomu podľa neho nevie postaviť tak, aby chránil ich záujmy.

Už začiatkom októbra vstúpili farmárske a potravinárske združenia na čele s SPPK do štrajkovej pohotovosti. Macho teraz varuje, že keby nebolo núdzového stavu a opatrení proti šíreniu pandémie ochorenia COVID-19, tak by farmári zrejme protestovali a vstúpili by do ostrého štrajku.

„Keby nebol núdzový stav, tak otvorene hovorím, že určite urobíme pekné defilé poľnohospodárskej techniky. Minimálne v krajských alebo okresných mestách,“ uviedol predseda SPPK. Zdôraznil, že potravinári a poľnohospodári nechcú od ministerstva nič iné len prácu. Veľa poľnohospodárskych podnikov uvažuje podľa Macha o ukončení živočíšnej výroby, pretože sú označovaní za agrobarónov a ľudí, ktorí nevedia, čo s peniazmi a dotáciami.

Chcú prácu

„Prestáva nás baviť zvolávať vás takto každý mesiac, povedzme si, ako bude fungovať hospodárstvo, keď nám povedia, že chceme vyvážať automobily a dovážať potraviny, tak sa podľa toho zariadime,“ povedal Macho.

Dodal, že slovenskí poľnohospodári by mohli pestovať kukuricu, pšenicu, repku a podobne, tak ako to tvrdí minister pôdohospodárstva, ale to by znamenalo stratu živočíšnej výroby a ešte väčší pokles potravinovej sebestačnosti a to farmári nechcú.

„My si paradoxne pýtame prácu, chceme chovať viacej hydiny, viacej ošípaných. Chceme zmeniť stav, že naše deti jedia v školských jedálňach iba 20 percent slovenskej hydiny,“ vyhlásil.

Napriek nezhodám s vedením ministerstva SPPK zdôrazňuje, že chce prejsť od emócií za rokovací stôl. „Slovenskí poľnohospodári sú v štrajkovej pohotovosti. Máme tu núdzový stav a nemôžeme ani nechceme pristúpiť k ničomu, lebo nechceme jatriť ďalej situáciu, ktorá tu momentálne je, ale považujeme ju za takú vážnu, že sme v otvorenom liste zhrnuli všetky veci a dúfame, že si s nami pán premiér sadne, možno aj za účasti pána ministra a budeme si vedieť povedať, ako ďalej,“ uviedol Macho.

Ako to bude s PPA?

Macho poukázal aj na fakt, že týždeň pred odchodom šéfa Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Tibora Guniša stále nie je oficiálne známe, ako to bude ďalej s priamymi platbami, a nie je jasné ani meno nového riaditeľa PPA.

Podľa informácií portálu polnoinfo.sk by ním mohol byť Martin Holomáň zo spoločnosti Deloitte. Rezort však túto správu zatiaľ oficiálne nepotvrdil, aj keď Holomáň bol jedným z trojice kandidátov na tento post.

Vzhľadom na to, že minulé dianie v Pôdohospodárskej platobnej agentúre je predmetom medializovanej korupčnej megakauzy Dobytkár, má PPA od ministra pôdohospodárstva len podmienečnú akreditáciu. Môže tak zatiaľ vyplácať farmárom podpory, ale ak by do 12 mesiacov nedošlo k náprave súčasného stavu, tak by agentúra stratila oprávnenie.

Ak Európska únia dotlačí agrorezort k zatvoreniu PPA, bude to mať veľmi negatívne dôsledky. Ako pripomína portál Aktuality.sk, farmári budú mať potom len dve možnosti: buď si podajú žiadosti o dotácie v okolitých krajinách, alebo minister pôdohospodárstva poverí vyplácaním agrodotácií nejakú inú inštitúciu.

Jedným z opatrení, ktoré by mala PPA zaviesť, aby predišla strate akreditácie, je, že do marca 2021 bude mať funkčný informačný systém. Tento termín však agentúra pravdepodobne nestihne. Mičovského rezort argumentuje, že podmienečná akreditácia neohrozuje vyplácanie priamych platieb za rok 2020. To je síce pravda, ale už teraz sa objavujú informácie, že do konca tohto roka bude z PPA vyplatených len okolo 75 percent žiadateľov.

Stanovisko ministerstva:

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pre Štandard uviedlo, že komunikuje s predstaviteľmi agrosektora. „Napokon aj minulý týždeň sa uskutočnilo online stretnutie s pracovnou skupinou, ktorá mala okolo 50 členov a je teda dostatočne reprezentatívna. Na tomto stretnutí agrorezort jasne informoval o ďalších postupoch a krokoch, ktoré ide podnikať,“ uviedlo ministerstvo.

Agrorezort nepredpokladá, že by prišlo k ohrozeniu platieb z PPA. „Okolo 90 % bude vyplatených ešte tento rok. Pán Guniš končí ako riaditeľ PPA k 1. 12., dovtedy budeme verejnosť informovať o víťazovi výberového konania na túto pozíciu,“ uzavrel agrorezort.


Ďalšie články