Godzilla a Kong: Nové impérium. Aj monštrum môže mať malého kamaráta

BRATISLAVA – Ak ste si doposiaľ mysleli, že King Kong a Godzilla boli jedinými kolosálnymi monštrami, o osudy ktorých sme mali mať ako fanúšikovia monštier obavy, čaká vás veľké prekvapenie. Je ich o dosť viac, a asi ešte ďalšie pribudnú. King Kong nie je na svete sám a dokonca si našiel aj kamaráta. A jedinou vecou, ktorá tentoraz zabráni zničeniu ľudstva, je prednedávnom celkom nepravdepodobné spojenectvo medzi dvoma ikonickými monštrami filmového sveta – King Kongom a Godzillou!

Godzilla x Kong,Nové impérium Godzilla a King Kong sa znova stretnú v omračujúcom súboji. Foto: Warner Bros

Film Godzilla a Kong: Nové impérium (2024) je priamy pokračovateľ dielu Godzilla vs. Kong z roku 2021. Prináša návrat Rebeccy Hall ako Doktorky Ilene Andrews, Briana T. Henryho ako bláznivého blogera Bernie Hayesa a Kaylee Hottle ako indiánku Jiu – poslednú zo svojho kmeňa z Ostrova lebiek.

K obsadeniu sa pridáva Dan Stevens ako hipisácky veterinár, ale aj vedec, pre ktorého žiadny pochabý nápad nie je dosť šialený na to, aby sa nedal zrealizovať.

Godzilla a Kong: Nové impérium predstavuje piatu časť v rade franšízy MonsterVerse od spoločnosti Legendary Pictures. Preto asi nebudete ako divák čakať, že dostanete snímku so scenárom, ktorý je logicky a psychologicky prepracovaný a rieši nejaké spoločenské a morálne apely.

Ide o akciu, demoláciu, súboje na hrane predstavivosti, chrlenie rádioaktívneho ohňa a knock-outy, ktoré by závidel aj Mike Tyson vo svojich najlepších časoch.

Situácia s monštrami je na planéte Zem (a aj pod ňou) jasná. Pre ľudstvo nepredstavujú priveľkú hrozbu, pretože sme sa zmierili s tým, že existovali dávno pred nami. A nie sú dodnes na svete samoúčelne. King Kong žije vo vnútornej, neprebádanej zemi a Godzilla na povrchu.

Obaja sú monitorovaní. Ak sa nestretnú, nebude problém. Prerastený opičiak si skáče vo svojej novej domovine v dych berúcej úvodnej naháňačke s nechutnými klonmi vlkov a my do poslednej chvíle nevieme, kto poľuje na koho.

No keď majú vlci dostatočne vyprášené kožuchy, dozvieme sa, že King Kong má problém. Hlavný trhací tesák má kaz veľký ako chladnička Calex. Bolí to. No temer v tej istej chvíli sa vo vnútornej zemi stane katastrofa, ktorú zachytia seizmografy, ale telepaticky v škole vníma aj malá školáčka, indiánka Jia.

King Kong preskočí portálom na zem a pohotový lietajúci stomatológ ho uspí tonovým sedatívom a šikovne nasadí kovový implantát. Monitorovacie stredisko z vnútrozeme náhle neodpovedá, Godzilla sa prebudila v bojovej nálade a nevedno, kam ide, čo je jasný znak toho, že vo vnútrozemi, alebo možno aj na zemi, sa čosi deje.

Je niekde ukryté neznáme mýtické monštrum, ktoré doposiaľ spalo a teraz sa chystá prejaviť? Ak sa nahnevá, bude zlé? Majú elektricko-magnetické impulzy spopod zeme nejaký skrytý súvis? Existuje vôbec niekto, kto problém pomenuje?

Novým a príjemným konštatovaním, ktoré film prinesie je, že Godzilla si nájde protivníka podobnej guráže. A najmä, že King Kong získa svojou neohrozenosťou a silou v skrytom svete pod nami maličkého  kamaráta – Suka. A čaká ho tam dôstojný, zúrivý a zákerný nepriateľ, ktorý je zdatný aj v súbojoch.

Prezrádzať čokoľvek ďalšie z deja je zbytočné. Pripravte sa však na to, že film treba vidieť v kine. Iba tam vás ohromí jeho vizuálna stránka, šialené prelety a najmä špeciálne efekty, dunenie a explozívne pády a údery.

Zvuk v IMAXE bol pri tomto filme tak mocný, že susedovi vystreľoval z kilového kýbliku posledný nevypukaný popcorn a niektorí šarvanci z kinosály budú ešte tri dni zaspávať pri zapnutej lampičke.

Tvorcovia dostatočne využili aj viaceré všeobecne známe konšpiračné sci-fi idey, ako teória dutej zeme, pyramídy ako energetické centrá, telepatia či telekinéza. To všetko zaplietli do deja, aby ho spravili atraktívnejším.

Scény z vnútrozeme, kde pravekí indiáni vytvorili samostatný svet využívajúci silu megakryštálov, patrili k najpútavejším.

Aký je však nový King Kong a Godzilla? Skalného fanúšika príbehov monštier nemôže sklamať temer ničím, čo ponúkli aj predošlé diely. Hlavné je, ako pripravuje pôdu pre oživenie a možný konflikt s ďalšími monštrami. Tie zatiaľ kdesi milióny rokov spia, ale môžu sa prebudiť. Nasrdené a pripravené na boj. No Godzilla, King Kong a Suko už na ničomníkov čakajú…


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac