Filmový festival Hory a mesto. Prináša extrémne zážitky z celého sveta

BRATISLAVA – Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 2024 pozýva každého milovníka prírodného dobrodružstva na zaručený zážitok z bezpečia kinosály, v podobe filmov a hodnotných prednášok.

Catherine Destivelle patrí k svetovej horolezeckej špičke Francúzka Catherine Destivelle, hosť festivalu Hory a mesto, patrí k svetovej horolezeckej špičke. Foto: Hory a mesto

Čaká vás veľa užitočných skúseností a postrehov od naslovovzatých odborníkov, ktorí spojili svoje nadšenie pre horolezectvo a outdoorové aktivity s filmovaním, aby sprístupnili svoj svet aj ostatným. 

Festival bude prebiehať v priestoroch nákupného centra Vivo! v Bratislave v dňoch 9. až 13. apríla 2024.

Podujatie otvorí svoje dvere vyhlásením víťazných filmov 24. ročníka, ktoré hodnotila medzinárodná porota. Nasledovať budú dych berúce filmy známeho slovenského dokumentaristu, cestovateľa a dobrodruha Pavla Barabáša.

Vo vedľajšej kinosále si na svoje prídu priaznivci boulderingu, ktorých počet stúpa stále aj medzi mladými Slovákmi.

Bouldering je totiž obľúbená forma voľného lezenia, ktorá sa vykonáva na malých skalných útvaroch alebo umelých skalných stenách. Bez použitia lán alebo postrojov. Preto je prístupný temer každému trochu fyzicky zdatnejšiemu nadšencovi pre pohyb v prírode.

V priebehu nasledujúcich dní ponúkne festival témy vysokých hôr, vody, bicyklov, behu, jaskyniarstva, snehu a v neposlednom rade aj tému horských chát a útulní.

Hneď traja z hostí festivalu sa budú venovať komplexne zložitej tematike, ktorá je v súčasnosti na Slovensku viac ako aktuálnou. Bezpečnému spolužitiu ľudí s medveďom hnedým.

Jedným z prednášajúcich bude aj hosť nadovšetko povolaný. Bývalý šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého Michal Harring. Osviežením festivalu bude séria filmov Reel Rock, ktorá každoročne prináša niekoľko najkvalitnejších svetových lezeckých filmov.

Posledným dňom programu bude sobota 13. apríla s hlavným hosťom festivalu, profesionálnou lyžiarkou a skialpinistkou Hadley Hammer.

Táto americká profesionálna lyžiarka a skialpinistka sa objavila vo viacerých významných horských filmoch a cestovala do najvzdialenejších miest ako je Bolívia, Európa a Yukon. Objavovala veci nikdy neobjavené, v snahe nájsť najlepšie a najdivokejšie línie pri zjazdoch svahov nikým neprebádaných hôr.

Iným zo svetovo známych športovcov je Francúzka Catherine Destivelle. Jedna z najvýraznejších postáv svetového skalného lezenia a alpinizmu. Počas svojej prednášky porozpráva o jej ceste od skál vo Fontainebleau, až k najvyšším vrcholom Álp a Himalájí (Catherine v druhej polovici 80. rokov bola spolu s Lynn Hill považovaná za najlepšiu športovú lezkyňu na svete).

Medzinárodný filmový festival Hory a mesto už 22. ročník organizuje fotografickú súťaž, určenú všetkým nadšencom a milovníkom hôr, prírody a adrenalínového športu. Tá sa teší každý rok stále väčšiemu záujmu fotografov a verejnosti.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v sobotu 13. 4. 2024 o 20:00 v kinosále 7, pred premietaním víťazných filmov medzinárodnej festivalovej súťaže.

Tento rok môžete na festivale obdivovať fotografie Zoltána Demjána (67) na jeho výstave Moje obľúbené z hôr, športovca a dobrodruha, ktorý je roky jedným z najúspešnejších slovenských horolezcov. Ako jeden z prvých ľudí na svete vyliezol na Mount Everest bez kyslíkovej masky a na konte má aj ďalšie významné výstupy v Himalájach, v Pamíre či na Ťanšane.

Ďalšou zaujímavou výstavou je 70 rokov v horách sveta od Poliaka Aleka Lwowa. Ten patrí do najúspešnejšej generácie poľských alpinistov zo 70. a 80. rokov. Radí sa medzi priekopníkov alpského štýlu vo vysokých horách a zimného himalájizmu.

Aj tento rok má festival v zálohe bohatý program pre školy vo forme Festivalového náučného chodníka, ktorý je pripravený v piatok 12. 4. 2024.

Ako trieda si môžu žiaci vyskúšať svoje vedomosti, individuálne zručnosti, prípadne sa zabaviť pri pohybových aktivitách. Súčasťou Festivalového náučného chodníka sú aj špeciálne filmové projekcie určené pre žiakov základných a stredných škôl, ktoré sa uskutočnia v kinách Cinema City VIVO!

Hadley Hammer lyžuje po svahoch, kam ešte nevstúpila noha človeka. Foto: Hory a mesto

 

Poľský horolezec a fotograf Alek Lwow pri ceste na Matterhorn. Foto: Hory a mesto
Jana Švecová sa aktívne venuje boulderingu. Foto: Hory a mesto
Jaskyňu Pirogosi v Albánsku zmapoval Marek Audy. Foto: Hory a mesto
Rozsutec je v prvých lúčoch slnka prekrásnym miestom. Foto: Z. Demján
Luciša Hollá nám bude rozprávať o raftingu na divokej rieke Zambezi. Foto: Hory a mesto
O problematike medveďa bude hovoriť M. Harring, ktorý má s nimi veľa skúseností. Foto: Hory a mesto
Svitanie na Manaslu v Himalájach. Foto: Z. Demján