Milovníci prírody mohli v Sennom pozorovať migrujúce vtáctvo

SENIANSKE RYBNÍKY – Na východe Slovenska v sobotu 13. apríla privítali už po desiaty raz migrujúce vtáky. Akciu, najväčšiu svojho druhu u nás – Vítanie žeriavov –, pripravila Slovenská ornitologická spoločnosť BirdLife Slovensko. Akcia dostala názov po žeriavovi popolavom.

Migrovanie vtáctva Milovníci prírody, obzvlášť vtáctva si v Sennom prídu na svoje. Foto: Archív SOS/BirdLife

Zámerom podujatia, ktoré sa prvýkrát symbolicky konalo v roku 2006 pri príležitosti Európskych dní vtáctva, je propagovať ochranu prírody, vtáctva a miestnych tradícií. Práve oblasť Senianskych rybníkov a okolité mokrade sú jednou z jeho najdôležitejších migračných zastávok.

Okrem pozorovania jarnej migrácie vtákov, organizátori pripravili aj sprievodné podujatia v miestnom kaštieli.

„V oblasti rybníkov bolo zaznamenaných 295 druhov vtákov a práve v jarnom období tadiaľto migrujú desiatky tisíc jedincov. Obec Senné je východiskovým bodom náučného chodníka ‚Vtáčím rajom‘ s vybudovanou infraštruktúrou na tento účel,“ vysvetlil pre TASR riaditeľ Slovenskej ornitologickej spoločnosti SOS/BirdLife Matej Repel.

Poznamenal, že návštevníci na pozorovacích vežiach si mohli vypočuť odborný výklad ornitológov. K dispozícii mali aj ďalekohľady a príručky na určovanie vtáctva.

V kaštieli počas dňa odzneli prednášky na rôzne témy súvisiace s ochranou prírody, turizmom a zemplínskou architektúrou. Svoju tvorbu odprezentovali aj miestni remeselníci, deti sa mohli zapojiť do tvorivých dielní. Zjednodušením prepravy do obce bola kyvadlová doprava z Michaloviec.

Novinkou bolo, že v Sennom v uplynulých dňoch oficiálne otvorili zrekonštruované Avescentrum. „Pre návštevníkov tak vzniklo komplexné zázemie na organizáciu ekovýchovných aktivít, školských exkurzií, aj na prácu ornitológov,“ informovala košická župa.

Turisti tam môžu využiť novú požičovňu bicyklov, zrekonštruované boli vyhliadkové veže, prístrešky či lávky cez mokrade. Táto unikátna lokalita sa tak stáva rajom nielen pre takmer 300 druhov vtákov, ale aj pre návštevníkov.

Podujatie rokmi získava na väčšej popularite návštevníkov nielen z domova, ale aj zahraničia.

(tasr, pirsch)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok