Proti konzervatívnej konferencii v Bruseli zasahovala polícia. Vystúpiť mali Orbán či Farage

2222422039149_937288434435422_1118408006823409092_n Foto: Orbán/FB

Polícia v Bruseli obmedzila konanie Konferencie národného konzervativizmu. Pôvodne mala trvať dva dni a rečniť mal na nej aj bývalý britský europoslanec Nigel Farage či maďarský premiér Viktor Orbán. Polícia podľa zdrojov Štandardu obmedzila vstup na konferenciu, vrátane možnosti delegátov sa opätovne vrátiť do priestorov, kde sa konferencia koná. Zásah neskôr odsúdil aj belgický premiér.

Dve hodiny po začatí konzervatívnej konferencie podľa pôvodných informácií portálu Politico prišla na miesto konania neďaleko Európskej štvrte v Bruseli polícia a informovala organizátorov, že z dôvodu možných verejných nepokojov podujatie rušia.

Polícia pred budovou, kde sa koná Konferencia národného konzervativizmu. Foto: Marek Novák/Inštitút Ladislava Hanusa

Sála Claridge bola pritom tretie miesto konania konferencie. Prvé miesto Concert Noble ju odmietlo po tlaku od primátora Bruselu. Liberálny starosta časti Etterbeek zase zatlačil na hotel Sofitel, ktorý bol druhou voľbou. Starosta mestskej časti Emir Kir sa pre Politico v e-maile vyjadril, že „okamžite podnikne opatrenia na zákaz“ podujatia.

Anthony Gilland z think tanku MCC, ktorý je jedným zo sponzorov podujatia, povedal polícii, že rozhodnutie starostu napadnú na súde, aby mohli konferenciu udržať.

Farage skritizoval úrady v Bruseli, že sú „jednoducho monštruózne“, keď sa usilujú zrušiť podujatie. Jeden z organizátorov Frank Füredi zo spomenutého MCC to prirovnal k diktatúre.

Konzervatívnu konferenciu organizuje think tank Edmund Burke Foundation. Jeho predsedom je izraelsko-americký filozof a politický teoretik Yoram Hazony. Okrem spomenutých politikov mala byť na podujatí aj bývalá britská ministerka vnútra Suella Braverman či Éric Zemmour, ktorý kandidoval v roku 2022 na post prezidenta Francúzska. Na konferencii má vystúpiť aj poľský europoslanec Ryszard Legutko, zo Strany európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), či americký spisovateľ a novinár Rod Dreher.

Podľa zdrojov Štandardu, konanie Konferencie národného konzervativizmu sa doposiaľ nezrušilo a prebieha v obmedzenom režime.

Na konferencii už vystúpili so svojimi prejavmi Yoram Hazony, Ryszard Legutko, Rod Dreher, Suella Braverman. Medzi hosťami podujatia vystúpil aj nemecký kardinál Gerhard Ludwig Müller, ktorý vo svojej reči zdôraznil, že „Slobodná vôľa a intelekt sú prvým darom od Boha, používajte ich“. Bývalého francúzskeho kandidáta na prezidentský post Érica Zemmoura nevpustili do konferenčných priestorov. Podľa zdrojov Štandardu čelí majiteľ priestoru, kde sa koná Konferencia národného konzervativizmu, vyhrážkam.

Niger Farage na Konferencii národného konzervativizmu v Bruseli. Foto: Marek Novák/Inštitút Ladislava Hanusa
Polícia pred budovou, kde sa koná Konferencia národného konzervativizmu. Foto: Marek Novák/Inštitút Ladislava Hanusa
Kardinál Gerhard Ludwig Müller. Konferencia národného konzervativizmu v Bruseli. Foto: Marek Novák/Inštitút Ladislava Hanusa

To, čo sa stalo v Claridge, je neakceptovateľné, zákaz politických stretnutí je protiústavný, vyhlásil belgický premiér Alexander De Croo v reakcii na zásahy polície proti Konferencii národného konzervativizmu.

Predseda belgickej vlády uviedol, že ani orgány samosprávy nemôžu zrušiť ústavu zakotvujúcu slobodu prejavu a zhromažďovania. Udalosti označil za neakceptovateľné a zásah do politického stretnutia za „protiústavný“.

Polícia v Bruseli opakovane obmedzovala konanie konferencie, na ktorej mali vystúpiť popredné osobnosti konzervatívneho sveta. Zásah proti organizátorom odsúdili viacerí účastníci, ako politický. Hovorca britského premiéra Rishi Sunaka označil toto rozhodnutie za „extrémne znepokojujúce“.


Ďalšie články