Huliak ukázal gesto pripomínajúce nacistický pozdrav. Tvrdí, že iba napodobnil poslanca Saba

Huliak Sabo Rudolf Huliak a Michal Sabo na Výbore NR SR pre poľnohospodárstvo. Reprofoto Facebook.

Počas stredajšieho zasadnutia parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo poslanec Rudolf Huliak zdvihol ruku a ukázal tak gesto pripomínajúce nacistický pozdrav. Tento nominant SNS tvrdí, že ide o vytrhnutie z kontextu a hrubosť najvyššieho zrna. Chcel údajne len napodobniť poslanca Progresívneho Slovenska Michala Saba.

„Vysvetlím, vytrhnuté z kontextu. Opytoval som sa pána poslanca Saba, kde ho zase nafotili hajlovať, že sa to rozprávalo v TA3 a tváril sa, že nevie, o čom hovorím, tak som mu ukazoval, ako nám ukazoval redaktor TA3 a navyše Stohlová [poslankyňa za PS, pozn.red.] hneď, že ma mali natočiť a zneužiť to proti mne. Toto je už špinavosť najvyššieho zrna,“ objasňuje Huliak v komentári politika Miroslava Žiaka, ktorý ho prostredníctvom sociálnej siete verejne vyzval k vysvetleniu.

Ku kritike sa na sociálnej sieti pridal aj europoslanec Peter Pollák (hnutie Slovensko).

„Poslanec parlamentu Huliak sa včera (v stredu) na výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie pozdravil nacistickým Hitlerovým pozdravom! Vždy som bojoval proti extrémistom. Nie je možné, aby priamo v budove parlamentu niekto používal takéto gestá,“ vyjadril sa na sociálnej sieti Pollák.

Rudolf Huliak tvrdí, že jeho gesto, ktoré pripomínalo nacistický pozdrav, bolo len reakciou na gesto Michala Saba (PS), ktorého fotografiu zverejnil youtuber Daniel Bombic alias Danny na sociálnej sieti Telegram 6. apríla počas prezidentských volieb. „!!Nevoľte hajlujúcich fašistov!!” vyzýval vtedy Kollár.

Podľa informácií denníka Sme záber odfotili pred vyše desiatimi rokmi, keď Sabo ešte pôsobil ako rozhlasový moderátor. Opozičný politik sa odvolal na to, že toto gesto nebolo verejné a tvrdí, že chcel prostredníctvom neho odsúdiť ideológiu, ktorú považuje za odpornú.

Zároveň malo ísť o snahu o ich zosmiešnenie, dodal Sabo a pripomenul svoje protifašistické postoje.


Ďalšie články