Dobré správy z Blízkeho východu: Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie

Image of globe over flag of palestine and israel Foto: Profimedia.sk

Palestínske hnutie Hamas v pondelok oznámilo, že prijalo návrh Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy. Súhlas s návrhom vyjadril politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja, uviedlo palestínske hnutie vo vyhlásení.

V pondelok vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Chalíl Hajjá v rozhovore pre katarskú televíziu al-Džazíra povedal, že návrh dohody má tri fázy a každá trvá 42 dní. Hajjá prezradil, že druhá fáza dohody predpokladá úplné stiahnutie izraelskej armády z Pásma Gazy.

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní medzi Izraelom a Hamasom, pripomína tlačová agentúra AP.

Detaily návrhu dohody o prímerí bezprostredne neboli zverejnené. Predstavitelia Egypta a Hamasu však v uplynulých dňoch uviedli, že prímerie by sa uskutočnilo v niekoľkých etapách a počas nich by Hamas prepustil rukojemníkov zajatých počas vlaňajšieho útoku na Izrael výmenou za stiahnutie izraelských vojsk z Gazy.

K téme sa neskôr anonymne vyjadril aj Izrael. Hamas súhlasil so „zmierneným“ návrhom, ktorý je pre Izrael neprijateľný. V pondelok to pod podmienkou anonymity vyhlásil izraelský predstaviteľ. „Zdá sa, že ide o úskok, ktorého cieľom je, aby Izrael vyzeral ako strana odmietajúca dohodu,“ dodal.

Hamas súhlasil s návrhom na prímerie v Pásme Gazy po tom, ako izraelská armáda v pondelok ráno vyzvala desaťtisíce Palestínčanov v meste Rafah, aby sa dočasne presunuli do Izraelom vyhlásenej rozšírenej humanitárnej zóny.

Médiá to označili za možnú prípravu na dlho očakávanú inváziu do Rafahu, ktorý Izrael považuje za poslednú baštu hnutia Hamas. Správa o súhlase Hamasu s návrhom na prímerie vyvolala v Rafahu radosť ľudí na uliciach.

O súhlase Hamasu s návrhom dohody o prímerí budú Spojené štáty v najbližších hodinách rokovať so spojencami na Blízkom východe, informoval hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

(tasr)


Ďalšie články