Od hudby k divadlu. Košická osobnosť kultúry Július Klein, nezaháľa ani na dôchodku

Foto archiv Július Klein Július Klein. Foto: archív Július Klein

KOŠICE – Meno Júliusa Kleina sa niekoľko desaťročí spájalo so Štátnou filharmóniou Košice (ŠfK). Tento bodrý muž však nezaháľa ani na dôchodku a od februára tohto roku sa stal tvárou nového Mestského divadla Košice, ktorému šéfuje. Jeho aktivity sú však oveľa širšie a presahujú hranice mesta.

S riaditeľom Mestského divadla Košice (MDKE) Júliusom Kleinom sme sa stretli začiatkom mája a porozprávali o tom, čo všetko návštevníkov v divadle čaká, zaspomínali sme i na minulosť a spomenuli aj ďalšie hudobné projekty, ktorým sa aktívne venuje.

Nedá sa nezačať rozhovor poznámkou, že Štátna filharmónia sa neodmysliteľne spája s vaším menom…

Štátna filharmónia Košice bol môj jediný zamestnávateľ, s ktorým som svoj pracovný život spojil už počas štúdia na Vysokej škole múzických umení a pôsobil som tam 40 rokov. Z toho 28 rokov ako riaditeľ, čo je v dnešnej dobe unikátne, najmä v oblasti kultúry.

V januári 2019 som mal 65 rokov a to bol ideálny čas, aby som dokončil jubilejnú 50. koncertnú sezónu a v lete pripravil inštitúciu na odovzdanie svojej nasledovníčke. Mal som to výborne naplánované. Posledný deň v auguste som ešte ako riaditeľ uviedol nadchádzajúcu 51. koncertnú sezónu, následne som sa rozlúčil s kolegami a odišiel do dôchodku.

Išli ste do klasického dôchodku – záhradka, rybačka?

Nie, nie, na to som ani nepomyslel. Záhradka rekreačne, mám takú zásadu, že kde sa pracuje tam nezavadziam (smiech) a pri rybačke by som sa asi unudil. Pravda je, že som zostal stále aktívny, ale s redukciou zodpovednosti.

Ešte v roku 2017 som dostal ponuku od miest Bardejov, Michalovce a Humenné, aby som im pomáhal s organizáciou letných Organových festivalov. A tieto festivaly robím doteraz.

Organové festivaly boli vašou parketou…

Áno. Vo Filharmónii sme robili Organový festival, tak som si povedal, že prečo nie, keď som organizoval a zastrešoval množstvo iných významných podujatí. Je to dobrý aktívny relax a som stále v hudobnej ‚brandži‘. Okrem toho roky prijímam pozvania do Montrealu v Kanade do medzinárodnej poroty. A vďaka tomu a aj preto, že mám kontakty, tak odtiaľ a zo sveta získavam umelcov na naše festivaly. Napríklad, tento rok som pozval dve mladé kanadské speváčky.

Kontakty so zahraničím ste mali už predtým…

Roky som koncertoval ako klarinetista v mnohých krajinách, napríklad v Japonsku, Južnej Kórei, Mexiku, Kanade, USA, samozrejme v Európe, vyučoval na Majstrovských kurzoch v zahraničí a bol členom jury na medzinárodných súťažiach. Takmer 20 rokov som zastupoval Slovensko v medzinárodnej asociácii PEARLE (Performing Arts Employers Association League Europe) združujúcej národné organizácie reprezentujúce divadlo, hudbu a živé umenie. Spočiatku to bolo zastupovanie Asociácie riaditeľov divadiel a orchestrov, neskôr sme s kolegami riaditeľmi založili Asociáciu divadiel a orchestrov Slovenska – ASDO.

Po odchode do dôchodku bol ideálny čas naplno rozbehnúť túto asociáciu. Paradoxne, vďaka covidu, som mal čas na systematickú prácu a začal som s kolegami dávať dokopy divadlá a orchestre. Organizoval som online stretnutia aj so zahraničnou účasťou. Dnes má táto Slovenská divadelno-orchestrálna asociácia 26 členov, etablovala sa a dobre funguje. V roku 2021 som predsedníctvo odovzdal mladším.

Ako ste sa dostali k Mestskému divadlu Košice?

Vo februári ma z tohto divadla oslovili a ponúkli mi pozíciu riaditeľa. Myslím, že chceli, aby riaditeľom bola známa osobnosť umeleckého a kultúrneho života a ja som asi ich predstavu spĺňal. A keď si na mňa spomenuli, považujem to za veľkú česť a honor. Lákalo ma to aj preto, že v tomto veku som nútený presedlať z muziky na divadlo, čo nie je ľahké. Pravda je, že Mestské divadlo Košice nekonkuruje žiadnemu košickému profesionálnemu divadlu, pretože stavilo na iné žánre, po ktorých je dopyt. Prináša kvalitné predstavenia, ktoré sa veľmi dobre predávajú. Väčšina predstavení bola prevzatá zo Štúdia L+S. Mali sme aj napríklad predstavenie z Novej scény a z Divadla Palace z Prahy.

Zatiaľ ide len o kúpené predstavenia, plánujete aj niečo vlastné?

Áno, v júni uvedieme vlastné predstavenie, premiéru s názvom MENO – Komédia, ktorá sa našťastie nestala vám! Bola napísaná v roku 2010 dvoma Francúzmi Matthieu Delaporte, Alexandre de La Patellière a je to momentálne najhranejšia komédia v Európe. Aktuálne prebieha jej príprava. Slávnostne ju uvedieme 9. a 10. júna o 19.00 v Historickej radnici.

Nezvažujete zapojiť do hier našich košických hercov?

Košickí herci majú svoje domovské scény, ale do budúcna nič nevylučujeme.

Nahliadnime ešte trochu viac do vašich plánov: na čom momentálne pracujete, na čo sa môžu diváci tešiť?

Už teraz pripravujeme budúcu sezónu, ktorá začne od septembra a máme rozpracovaných zopár skvelých projektov. Nebudú opäť chýbať Tri grácie z umakartu, Sex pre pokročilých, Deň radosti (v 21. storočí) a iné hry.

November bude hudobný. Populárna česká dvojica Jiří Krhut a Štepán Kozub vyrážajú na svoje turné a my sa môžeme pochváliť, že budú aj v Košiciach. Tak isto skvelý The Backwards so svojím aktuálnym programom The BeaTles 66 Tour. Plánujeme aj Vianočný koncert Nely Pociskovej a kapely. Myslíme aj na našich najmenších divákov a preto hneď na začiatku decembra príde Tárajko a Popletajka.

Plánov máme veľa, ale keďže zatiaľ končíme prvú sezónu, naše predstavy stále kreujeme. Samozrejme na naše predstavenia pozývam všetkých milovníkov divadla.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...