Záhradkár v Trenčíne lámal rekordy. Ďalší ročník prinesie zmeny aj lákavé novinky

titulka-2 Záhradkársky veľtrh v Trenčíne mal vysokú návštevnosť. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Vysoká návštevnosť, rekordný počet vystavovateľov, ale aj kolóny smerujúce na miesto podujatia. Aj taký bol Záhradkársky veľtrh v Trenčíne, ktorý sa prvýkrát konal na trenčianskom letisku. Čo plánujú organizátori do budúcna?

Druhý aprílový týždeň zaplavili Trenčín nadšenci záhrady, včelárstva či ľudových remesiel. Už 28. ročník Záhradkárskeho veľtrhu v Trenčíne priniesol veľkú novinku. Organizátori sa rozhodli presunúť akciu z výstaviska Expo center Trenčín na miestne letisko.  

„Keď sme sa rozhodli organizovať veľtrh na letisku, nevedeli sme, ako zareagujú na túto zmenu vystavovatelia a ako táto zmena ovplyvní účasť návštevníkov. Nakoniec 318 vystavovateľských a predajných pozícií na ploche 16-tisíc m2 vytvorilo nevídane pestrú ponuku produktov a služieb pre návštevníkov,“ prezradila pre Trenčiansky Štandard manažérka MP Event Zdenka Lelkešová.

Enormný záujem návštevníkov sa podpísal na doprave smerujúcej na letisko. Situáciu museli riešiť aj uzavretím Nového mosta v Trenčíne. Kritický bol najmä druhý deň podujatia. V raňajších hodinách si niektorí počkali v kolóne aj hodinu a pol. Organizátori plánujú do budúcna stretnutie s predstaviteľmi polície ako aj s členmi usporiadateľského tímu, aby takýmto situáciám predišli.

„V noci sme preorganizovali režim príjazdu posilnením usporiadateľského tímu, ako aj tým, že úhrada parkovného bola vykonávaná až pri výjazde z parkoviska. V ďalších dňoch k dopravným zápcham nedochádzalo. Za štvrtok sme sa návštevníkom ospravedlnili prostredníctvom sociálnej siete,“ pokračovala Lelkešová.

Nechýbal profesor Ivan Hričovský. Foto: Rasťo Harakal

Podujatie malo rekordnú návštevnosť, len počas soboty bolo podľa organizátorov na trenčianskom letisku zaparkovaných viac ako tritisíc áut. Zaznamenali tiež zvýšený záujem mladých ľudí. Rekordný bol aj počet vystavovateľov, tých bolo celkovo 318. Väčšina chce prísť aj na budúci rok.

„Vystavovatelia boli spokojní s logistikou podujatia, oceňovali možnosti parkovania v tesnej blízkosti svojich stánkov a väčšina z nich už počas veľtrhu avizovala potvrdenie účasti v budúcom ročníku. V návštevnosti sme zaznamenali zvýšený podiel mladých ľudí, rodín s deťmi. V budúcnosti by sme chceli pripraviť sektor pre deti,“ poznamenala manažérka veľtrhu.

Ako zhodnotili organizátori, letisková premiéra trenčianskeho vítania jari preukázala zaujímavé a perspektívne možnosti organizovania veľtrhu v podmienkach, ktoré neboli vybudované pre potreby výstavníctva.

Známy je už aj termín ďalšieho ročníka, ktorý by chceli opäť zorganizovať na letisku v Trenčíne. „Máme viacero podnetov na zlepšenie. Napríklad výrazné posilnenie kyvadlovej dopravy. Veríme, že sa nám o rok, konkrétne v dňoch 9. až 13. 4. 2025, podarí pripraviť Záhradkársky veľtrh Trenčín ešte lepšie, ako to bolo v premiére,“ dodala na záver manažérka veľtrhu Zdenka Lelkešová.

Celkovo sa na podujatí predstavilo 318 vystavovateľov. Foto: Rasťo Harakal

Ďalšie články