Viete ako vyzerá koniec sveta? Budete prekvapení

muxia2 Muxia. Foto: Eva Mikulová

FINISTERRA – Žiaden plot ani strmý zráz do ničoty. Nič také sme na našej púti na kraj sveta nenašli. To však neznamená, že koniec sveta neexistuje. Nazýva sa tak najzápadnejší bod v Španielsku a názov dostal pred stáročiami, keď ešte ľudia verili, že zem je plochá.

O španielskom konci sveta Finisterra alebo Fisterra (galicijský názov) si pútnici mysleli, že za ním sa už nachádza len vstup do večnosti. Túto predstavu im vyvrátil už v roku 1492 objav Ameriky. Názov však ostal a dodnes tento divoký kút sveta priťahuje množstvo turistov a pútnikov.

Burácajúci Atlantik

Rozhodli sme sa, že v rámci púte do Santiaga de Compostela natiahneme našu cestu ešte o 120 kilometrov ďalej na severozápad, k brehu Atlantického oceánu a na vlastné oči uvidíme ikonický Koniec sveta. Mnohí tam putujú peši, ale my sme pre nedostatok času dali prednosť autobusu. A bola to dobrá voľba.

Až na mieste – vo Finisterre – pochopíte starú túžbu pútnikov zhodiť a zbaviť sa tu starých zničených topánok a po dlhej ceste aj roztrhaných šiat. Z ekologického hľadiska už nie je možné veci len tak zahodiť, ale v skalách sú pripravené zberné nádoby s označením na topánky, palice, odev…. Tiež som sa zbavila svojich pútnických tenisiek…

Samotné miesto má úžasnú, magickú atmosféru. Divoký, burácajúci Atlantik bije do skalnatého pobrežia a kam oči dovidia, tam sa rozprestiera len nekonečný oceán. Niet divu, že v starých dobách ľudia verili, že už tam za obzorom končí vtedajší svet.

Muxi. Foto: Eva Mikulová

Keltské posvätné miesto

Toto miesto bolo považované za posvätné už dávno predtým, ako sem začali putovať kresťania hľadajúci počas cesty pokánie. Už starí Kelti verili, že keď ich pozemský život skončí, bude pokračovať práve tu, na mieste, kam dopadajú posledné lúče zapadajúceho slnka.

Finisterre bolo pre nich kultovým miestom, kde sa stretáva svet živých a mŕtvych. Vraj tu stál legendárny oltár starých Keltov – Ara Solis ( Slnečný oltár). Finisterre je opradené mnohými legendami a čaro mu dodáva aj mohutný maják s výškou 138 metrov. Bol postavený v roku 1853 a jeho svetlo videli lode až na diaľku 65 kilometrov. V majáku je inštalovaná výstava, kde sa dozviete množstvo ďalších zaujímavostí.

Muxia Foto: Eva Mikulová

Kláštor v Muxii

Cestou sme sa zastavili v kláštore v Muxii. Tu je Atlantik ešte dramatickejší aj divokejší. Oceán hučí, kláštor je nádherný a celá atmosféra miesta je strhujúca a tajomná. Na tomto mieste sme pochopili, prečo Martin Sheen vo filme The way niesol popol syna až sem.

Muxia Foto: Eva Mikulová


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...