Jedna z najúspešnejších slovenských herečiek oslavuje. Kveta Stražanová má 82 rokov

PREŠOV - 10. mája oslavuje pani Kveta Stražanová svoje 82. narodeniny. Tento narodeninový deň ju zastihol u dcéry v Španielsku, nám sa však podarilo s oslávenkyňou spojiť cez sociálne siete.

7869img_3596 Kvetka a Jožko Stražanovci. Foto: DJZ

Kveta Stražanová, manželka Jozefa Stražana, ktorý bol zároveň jej hereckým partnerom, sa dožíva krásnych 82 rokov.

Na otázku, ako oslavuje, Prešovskému Štandardu odpovedala veselou príhodou z predvečera jej sviatku: „Ako oslavujem? Poviem Vám, čo som včera vo štvrtok (9. 5.) sama sebe vyviedla. Asi okolo 17.00 popoludní rozmýšľam… Bože Kveta, Ty máš dnes narodeniny, a nikto ti neblahoželá… A tak si to počítam, jasne, piatok 10. mája a išla som do kuchyne a pozerám na kalendár, áno je piatok je desiateho. Okrem dvoch vnučiek – dvojročnej Marlen a desaťročnej Margot – nikto nebol doma. Išla som za staršou a hovorím ‚čauky, Margot, tak čo, ako bolo v škole?‘ Položila som najblbšiu otázku, ktorú deti ‚milujú´… ‚No nič moc,“ odvetila. Cha cha, iné som ani nečakala,“ opisuje svoj zážitok.

Vnučku presvedčila, že má narodeniny a spolu si poplakali, že na ňu všetci zabudli. Keď však vyšla pravda najavo, hanbila sa, že je „šibe“, ale vnučka ju upokojila. „Povedala mi, že mi určite nešibe, len že mám už toľko rokov, že sa môžem mýliť,“ smeje sa pani Stražanová.

Pýtali sme sa aj na jej najbližšiu cestu do Prešova. „Plánujeme prísť v auguste, tak dúfam, že budem v poriadku, pretože minulú návštevu som preležala. Teším sa, že sa divadlu darí, že Prešovčania chodia na predstavenia a verím, že hovorím aj za Jožka, že repertoár je veľmi zaujímavý a čo veľmi oceňujem, je prílev mladých talentovaných hercov do nášho divadla. Dúfam, že sa konečne so všetkými mojimi bývalými aj novými hráčmi nášho divadla stretnem. Ďakujem všetkým, ktorí si na mňa spomenuli, za ich blahoželania, veľmi si to vážim. V sobotu by mal narodeniny môj Jožko, mal by 81 rokov. Žiaľ, už odišiel hore do neba medzi hviezdičky. Chýba mi veľmi…,“ vyznala sa pani Kveta zo svojho citu.

Dodala aj želanie pre čitateľov Štandardu: „Buďte všetci zdraví, posielam do Štandardu plnú náruč lásky a šťastia.“

Kveta Stražanová sa postavila na dosky Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove ako 17-ročná. Aby sa mohla stať herečkou, presťahovala sa s ňou do Prešova celá rodina. V roku 1959 sa stala členkou spevohry Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde pôsobila do roku 1961. Je predstaviteľkou moderného psychologicko-realistického herectva. V prešovskom divadle postupne rástla na protagonistku súboru. Už v roku 1963 debutovala aj vo filme Tvár v okne, neskôr hrala v desiatkach inscenácií.