Dúhoví kresťania chcú porušiť cirkevné pravidlá. Rehoľa a hovorcovia cirkvi problém nevidia

Signum Foto: FB/Signum-Dúhoví kresťania

Organizácia Signum – Dúhoví kresťania dlhodobo odmieta učenie katolíckej cirkvi. Napriek tomu má mať víkendové stretnutie na mariánskom pútnickom mieste, ktoré patrí Rímskokatolíckej cirkvi. Cirkevné dokumenty niečo také vyslovene zakazujú. Rehoľa Tešiteľov, ktorá miesto spravuje, hovorca bratislavskej arcidiecézy, ani hovorkyňa Konferencie biskupov Slovenska problém nevidia.

Spoločenstvo Signum – Dúhoví kresťania už niekoľko týždňov pozýva svojich fanúšikov na sociálnych sieťach na víkendovú duchovnú obnovu, ktorá sa má konať 17. až 19. mája v pútnickom dome v Marianke. Paradoxné na tom je, že spoločenstvo Signum dlhodobo vystupuje za uzákonenie homosexuálnych manželstiev a odmieta učenie katolíckej cirkvi o manželstve a sexuálnej morálke a verejne deklaruje, že ho chce zmeniť.

Duchovná obnova, či kampaň?

Možno preto očakávať, že toto spoločenstvo duchovnú obnovu pojme ako propagáciu svojej agendy a ďalšie podkopávanie učenia cirkvi – a to všetko symbolicky práve na pútnickom mieste v Marianke.

Svedčí o tom aj načasovanie akcie.

Práve 17. máj, kedy sa víkendový pobyt začína, totiž LGBT organizácie vyhlásili za Medzinárodný deň proti homo, bi, trans a intersexfóbii (IDAHOBIT), keďže v tento deň v roku 1990 vyradila Svetová zdravotnícka organizácia homosexualitu z medzinárodného zoznamu chorôb. Túto skutočnosť má pripomínať dúhová stužka, ktorej kúpu Signum v uplynulých dňoch veľmi aktívne propaguje na sociálnych sieťach.

Signum tiež 18. mája organizuje podujatie s názvom Túra dúhovej stužky z Marianky na Pajštún. Tá sa má začať práve pred pútnickým domom v Marianke.

Rehoľa hovorí o synodalite

Na otázku, prečo spoločenstvo Signum, ktoré vystupuje voči učeniu katolíckej cirkvi, získalo priestory na svoju akciu práve v Marianke, sme sa opýtali predstavených rehole Tešiteľov, ktorá je správcom pútnického domu v Marianke. Tí v odpovedi uviedli, že nedehonestujú ani nevylučujú nikoho, „teda ani veriace osoby menšinovej sexuálnej orientácie… komunikácia prebieha so všetkou slušnosťou a úctou. Ubezpečili nás o tom, že sú v kontakte aj s KBS, boli pozvaní aj na stretnutie v Nimnici. Taktiež sú zapojení do prebiehajúcej synody.“

„Kongregácia bratov tešiteľov nie je povinná schvaľovať každú skupinu, ktorá prichádza do pútnického domu za účelom duchovnej obnovy. Taktiež nie je povinná kontrolovať program duchovných obnov a hľadať články napísané a zverejnené skupinami, ktorým je zo strany kongregácie poskytnutá len ubytovacia služba,“ uvádza sa ďalej v odpovedi rehole.

Predstavení rehole zrejme reagovali na to, že sme im v otázke zaslali aj článok uvedený na stránke spoločenstva Signum, kde sa okrem iného tvrdí, že Bibliu „nemožno použiť proti trvalým zväzkom osôb rovnakého pohlavia“. A to aj napriek tomu, že je v nej homosexuálny styk odsúdený na viacerých miestach, a to tak v Starom ako aj Novom zákone (napr. Leviticus 18:22 a 20:13; Prvý list Korinťanom 6:9-10; Prvý list Timotejovi 1:9-10).

Biskupi problém nevidia


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami