Ja som dieťa zo Šariša. Folklórnymi tradíciami preniesli škôlkarov do čias minulých

PREŠOV – Triedy Materskej školy Kráľovnej pokoja na Mukačevskej ulici sa tento týždeň (13. – 17. 5.) zmenili na šarišské chyžky, deti vymenili hračky za misky, varešky, drevené koníky, handrové bábiky a rozprávali šarišským nárečím.

20240513_093927 Šarišský týždeň v Materskej škole Kráľovnej pokoja v Prešove. Foto: MŠ KP

V rámci 18. ročníka podujatia „Ja som dieťa zo Šariša“ sa škôlkari vrátili do čias našich prababičiek krojmi, oblečením s folklórnym motívom, hračkami, rečou.

„V detičkách pestujeme úctu a lásku k dedičstvu našich predkov formou zážitkového učenia. Je to taká naša tradícia takmer od vzniku našej MŠ. Nápad priniesť do škôlky folklór vznikol z túžby dvoch bývalých folkloristiek. Pani riaditeľka Anna Mihaľová a kolegyňa Helena Demjanová sa snažili prezentovať deťom ľudové tradície vrátane ručných prác, remesiel aj prípravy jedál,“ vysvetľuje Lenka Poprendová.

Služobne takmer najstaršia učiteľka, ktorá spoločne s kolegyňami prevzala do svojich rúk toto pomyselné folklórne žezlo po odchode riaditeľky do dôchodku, je manželkou niekdajšieho člena folklórneho súboru Šarišan.

Folklorista Stanislav Gaľa predstavil deťom hru na rozličné hudobné nástroje (Foto: MŠ KP)

Počas celého týždňa v duchu ľudových tradícií chodia deti oblečené v krojoch alebo v oblečení s folklórnymi motívmi, a to vrátane personálu škôlky, a takto spoznávajú dobové oblečenie a rozličné remeslá.

„Deti u pekára pečú výrobky z kysnutého cesta, u kováča pribíjajú klince, u rezbára pracujú s drevom, u tkáča sa učia tkať ‚pokrovec‘ (koberec) a zároveň sa učia nové nárečové slová. Po úspešnom absolvovaní jednotlivých každodenných činností našich predkov, deťom vystavíme výučný list,“ objasňuje učiteľka Katarína Högerová.

Po absolvovaní remeselných činností deti získajú Výučný list. (Foto: redakcia)

V rámci folklórneho týždňa je pre deti pripravený bohatý tematický program. V prvý deň medzi nich zavítal folklorista, spevák a dvojnásobný víťaz v hre na ľudové hudobné nástroje Stanislav Gaľa, ktorý deťom odprezentoval hru na jednotlivé nástroje.

Druhý deň bol zameraný na remeslá a výrobu tradičných jedál zo Šariša. Deti sa zapojili do čistenia zemiakov, prípravy „bandurkovych lokšov“, domácich rezancov či rôznych dobrôt z kysnutého cesta.

Malí mlynári a pekári počas prípravy „bandurkovych lokšoch“. (Foto: MŠ KP)

V priebehu ďalších dní šarišského týždňa sa deti pripravujú na spoločné vystúpenie všetkých tried pri príležitosti Dňa matiek.

,,Hlavnou témou štvrtkového predstavenia sú „Hry na lúke“. Začíname najmenšími deťmi, ktoré budú prezentovať hry v prírode, stredná veková skupina predvedie ukážku varenia a predškoláci sa predstavia párovými tancom.

Tento rok vyrobia pre svoje mamičky na plátno maľované srdiečka, vtáčiky a rôzne ďalšie folklórne motívy podľa vlastného výberu,“ približuje Prešovskému Štandardu riaditeľka MŠ KP Viera Gladišová.

Menšie deti sú hravé a rozdiely si možno ani neuvedomujú, ale predškoláci už pociťujú, že život bol kedysi iný aj v súvislosti so šarišským nárečím.

„Z niektorých výrazov mali deti dokonca švandu. Napríklad – Pochválený buď (pochvaľen buc) Ježiš Kristus, je náš každodenný ranný pozdrav,“ približuje s úsmevom riaditeľka.

Ja som dieťa zo Šariša. (Foto: MŠ KP)

Tradíciu šarišského týždňa si chcú zachovať aj do budúcnosti, aby deti nadobudli predstavu o historických remeslách a každodenných činnostiach našich predkov.

„Za 18 rokov organizovania sa nám nazbieral bohatý inventár hračiek a rôznych nástrojov, ktoré rodičia vyrobili a priniesli – od tkaných kobercov cez drevené taniere, misky a rozličné náčinie. Máme aj pozitívnu spätná väzbu od rodičov z minulých ročníkov. Deti sa s handrovou bábikou, ktorú si v škôlke vyrobili podľa vlastných predstáv a vkusu hrávajú rady aj doma, pretože k nej nadobudli citový vzťah,“ mieni riaditeľka. 

Cirkevná Materská škola Kráľovnej pokoja na Mukačevskej ulici v Prešove vznikla 2. februára 2004 v spolupráci s farnosťou Kráľovnej pokoja, kde pôsobil duchovný otec Mons. Jozef Dugas a s bývalou riaditeľkou Annou Mihaľovou, ktorá bola zakladateľkou MŠ KP.

„V tomto roku sme si pripomenuli 20. výročie založenia a dôstojne sme ho oslávili v kostole Kráľovnej pokoja, omšu celebroval biskup Marek Forgáč. Po svätej omši sa triedy predškolákov – Stonožky a Slniečka predstavili všetkým zúčastneným krátkym programom,“ dodala Gladišová.

MŠ KP vedie deti v duchu kresťanských aj folklórnych tradícií. (Foto: MŠ KP)

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac