Hrad Muráň bude tohto roku obnovovať 12 ľudí. Lákadlom je nový turistický vláčik

MURÁŇ – Obnova a záchranné práce na hrade Muráň v okrese Revúca budú pokračovať aj počas tohtoročnej letnej sezóny. Pre Banskobystrický Štandard to potvrdil starosta Roman Goldschmidt.

Vstupná brána Muránskeho hradu Vstupná brána Muránskeho hradu Foto: Branislav Caban

„Zapojili sme sa do projektu Ľudia a hrady pod gesciou Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Máme zamestnaných päť odborných pracovníkov, päť pomocných, jedného majstra a jedného koordinátora,“ vymenoval starosta.

Práce by sa podľa neho mohli rozbehnúť už teraz v máji. Zamerané budú okrem iného na opravu Bašových dverí, teda výpadovej bránky v opevnení hradu, kde v minulosti došlo k viacerým výpadkom muriva.

„Chceme dokončiť aj vnútro Domu veliteľa, ktorý sme vlani zastrešili. Rovnako nám treba opraviť strechu na vstupnej bráne hradu. Je viacero objektov, ktoré musíme sanovať, aby sa nám nerozpadávali,“ priblížil starosta s tým, že všetky práce sú v súlade s rozhodnutiami pamiatkového úradu.

Dom veliteľa na Muránskom hrade. Foto: Branislav Caban
Dom veliteľa na Muránskom hrade. Foto: Branislav Caban

Okrem hradu je ďalšou turistickou zaujímavosťou Muráňa sysľovisko Biele vody. Od začiatku mája tam začal z dediny premávať turistický vláčik, na ktorý samospráva získala 300 000 eur z Plánu obnovy. Podľa starostu sú doterajšie skúsenosti s touto novou atrakciou veľmi dobré.

„Máj a polovicu júna máme ešte na skúšanie, kedy presne bude vláčik jazdiť z Muráňa a vracať sa zo sysľoviska. Je toho viacej, čo ešte chceme doladiť, ale máme na to necelé dva mesiace do prázdnin,“ ozrejmil starosta.

Dodal, že návštevníkov sa budú snažiť usmerňovať a informovať o možnosti odparkovať svoje vozidlá na bezplatnom parkovisku v obci a odtiaľ sa zadarmo vláčikom odviezť na sysľovisko. Podľa Goldschmidta to ale nebude úplne jednoduché, keďže množstvo vodičov chce parkovať priamo pri areáli sysľoviska.

„Na vláčik sme dostali stopercentné spolufinancovanie, takže musí natrvalo zostať zadarmo. Rovnako bezplatné bude aj parkovisko v obci,“ zdôraznil starosta.

Hlavný palác Muránskeho hradu. Foto: Branislav Caban