Novým investorom v malom stredoslovenskom mestečku je výrobca áut

FIĽAKOVO – Mestu Fiľakovo (okres Lučenec) a Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) sa podarilo získať investora do novovybudovanej haly v tamojšom priemyselnom parku.

Hala Nová priemyselná hala vo Fiľakove Foto: Branislav Caban

Predstavitelia kraja a mesta o tom informovali na brífingu počas zasadnutia krajského zastupiteľstva BBSK v Banskej Bystrici.

„Ešte len nedávno sme túto halu postavili a skolaudovali a dnes už môžem povedať, že do nej mieri investor. Je to spoločnosť Patak Motors, ktorá bude sériovo vyrábať štýlový mestský automobil v dizajne 30. rokov,“ ozrejmil predseda BBSK Ondrej Lunter.

Dodal, že ide o úspešný slovenský startup, ktorý sa rozrastá a práve vo Fiľakove chce vytvoriť nové pracovné príležitosti. Do novej haly vo Fiľakove by sa podľa jeho slov mal nasťahovať už v priebehu nasledujúcich týždňov. Výroba by sa mohla začať v priebehu niekoľkých mesiacov.

Podľa primátora Fiľakova Attilu Agócsa vytvorí nový investor minimálne 36 pracovných miest. „Podpisujú s nami nájomnú zmluvu na päť rokov s možnosťou predĺženia na ďalších päť rokov,“ povedal Agócs.

Pripomenul, že príprava celého projektu trvala viac ako šesť rokov a okrem odstránenia urbanistickej jazvy v podobe zbúranej časti závodu Kovosmalt priniesla aj spomínané nové pracovné miesta.

„Za ten čas sme museli prekonať množstvo administratívnych a iných prekážok. Okrem toho nás subjekty štátnej správy, riadiace orgány a rôzni experti od tejto investície odhovárali,“ skonštatoval primátor s tým, že všetci skeptici, ktorí projektu neverili, majú dnes potvrdený pravý opak.

Obaja predstavitelia sa zhodli, že projekt výstavby novej haly by bol neúspešný, keby ho v kritickej chvíli nespolufinancoval BBSK, keďže pre nárast cien stavebných materiálov ho samospráva nevedela dokončiť a štát ho odmietol podporiť.

Celkové náklady na výstavbu spomínanej priemyselnej haly boli na úrovni okolo štyroch miliónov eur. Najvyššiu sumu mesto získalo vďaka cezhraničnej spolupráci v rámci programu Interreg, šlo približne o 2,1 milióna eur.

Samotné Fiľakovo z úveru dofinancovalo výstavbu necelým 1,2 miliónom eur a BBSK prispel čiastkou 400 000 eur.

Novú halu mesto postavilo v už nevyužívanej a schátranej časti niekdajšieho závodu Kovosmalt na ploche zhruba 1,8 hektára. Hala má rozlohu 1000 metrov štvorcových a vo vedľajšej budove je ďalších 600 metrov štvorcových ako zázemie vo forme prezliekarní, jedálne, sociálnych zariadení a viacerých kancelárií.

Hala so zázemím je súčasťou fiľakovskej priemyselnej zóny, ktorá je najväčšia v širšom regióne okresu Lučenec. Aktuálne v nej pôsobí niekoľko spoločností, ktoré dokopy zamestnávajú viac ako tisíc ľudí.

Patak Motors Production je slovenská automobilová spoločnosť, ktorá sa zameriava na vývoj, výrobu a predaj elektrických i benzínových vozidiel Rodster.

Podľa výrobcu majú slúžiť na každodenné povinnosti, ako dochádzanie do práce, nakupovanie, či vozenie detí do školy, ktoré by mali premeniť na zábavu. S jeho projektovaním začala spoločnosť v roku 2020.