Ovplyvní odsúdenie Trumpa v niektorej z jeho štyroch káuz priebeh prezidentských volieb? 

Donald Trump, prezidentské voľby 2024. Foto: Profimedia.sk Donald Trump, prezidentské voľby 2024. Foto: Profimedia.sk

Ak Donald Trump v novembri vyhrá voľby a stane sa opäť prezidentom USA, jedným z neočakávaných architektov tohto úspechu bude Bill Clinton. Niežeby bývalý prezident Trumpa nejako podporoval alebo mu pomáhal, ale škandál okolo Moniky Lewinskej v 90. rokoch, keď vyšla najavo Clintonova nevera, znamenal prelom v americkej politickej kultúre.

Takéto morálne poklesky, predtým často politicky smrteľné, sa zrazu stali prijateľnými. A teraz z toho ťaží Donald Trump. Čelí štyrom trestným stíhaniam a napriek všetkému úsiliu jeho protivníkov dostať ho za mreže, to najhoršie, čo zatiaľ vyšlo najavo, je Trumpovo správanie v súkromí.

Ide o štyri Trumpove kauzy: kauza platieb pornoherečke Stormy Danielsovej, kauza zatajovania tajných dokumentov, kauza zasahovania do volieb v štáte Georgia a vtrhnutie davu do Kapitolu 6. januára.

Demokrati do nich vkladajú veľké nádeje. Trump si v prieskumoch udržiava malý, ale stabilný náskok pred Bidenom. Trumpovi odporcovia dúfajú, že jeho odsúdenie v niektorej z týchto káuz by mohlo zvrátiť priebeh volieb. Ľudia predsa nebudú voliť zločinca. Ústava USA umožňuje kandidátom uchádzať sa o prezidentskú funkciu z väzenia, takže samotný akt odsúdenia by pre Trumpa nebol prekážkou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami