Ako sa cestuje z Košíc do Londýna? Priame lety ponúkajú až dve letecké spoločnosti

s - TB Londýn. Foto: Eva Mikulová

KOŠICE – Najlepšie letecké spojenie z Košíc je do Londýna. Priame lety bez prestupu ponúkajú dve nízkonákladové spoločnosti, a to Ryanair a Wizzair.

Írsky prepravca Ryanair lieta 5-krát do týždňa (od stredy do nedele) a maďarský prepravca Wizzair lieta 4-krát do týždňa (utorok, štvrtok, sobota, nedeľa).

Samozrejme, z Košíc sa do metropoly Spojeného kráľovstva môžete dostať aj na palube ďalších leteckých spoločností, ale už s prestupom. Napríklad LOT-om cez Varšavu, ktorý vás však na rozdiel od nízkonákladoviek dopraví na najväčšie londýnske letisko – Heatrow.

Ceny leteniek sú však v klasických spoločnostiach o niečo vyššie.

Foto: Eva Mikulová

Lety sme kombinovali

Vyskúšali sme let do Londýna spoločnosťou Ryanair a späť sme leteli Wizzairom. Keďže v nízkonákladovkách nie sú typické výhodné spiatočné letenky (ceny letov tam a späť sa len sčítajú), tak sme si vybrali pre nás časovo najvýhodnejšie lety.

Cena základnej letenky bez batožiny do Londýna bola 19 eur a letenka z Londýna do Košíc nás stála 25 eur. Čiže dostať sa do Londýna a späť nie je vôbec finančne náročné a je to v podstate tá najlacnejšia položka cesty.

Foto: Eva Mikulová

Na čo si dať pozor

Keďže Veľká Británia už nie je členom Európskej únie, musíte mať so sebou cestovný pas. Na rozdiel od iných štátov, však nemusí byť platný ešte 6 mesiacov po prílete. Deti musia mať tiež platný pas.

Na košickom letisku vás po bezpečnostnej kontrole čaká ešte pasová kontrola. Väčšina cestujúcich už na check-in na letisku nechodí, pretože si registráciu urobili online. Jedine pasažieri s odbavenou batožinou musia ísť k pultu a batožinu odovzdať.

Pri letoch s nízkonákladovými spoločnosťami si dávajte pozor na rozmery vašej batožiny. Občas sa stáva, že ju kontrolujú, a ak sa vaša batožina nezmestí do mernej šablóny, tak si priplatíte.

Prílet a cesta z letiska

Náš let trval 2 hodiny a 10 minút a pristáli sme na letisku Stansted. Rady k vstupnej pasovej kontrole boli veľmi dlhé, ale vďaka automatizovanej kontrole to išlo rýchlo.

Do čítačky sme vložili pas, pozerali do scanovacej obrazovky a keď bolo všetko v poriadku, vrátka sa otvorili a hotovo. Potom sme už našli železničnú stanicu (je priamo na letisku), nastúpili na vlak Stansted expres a za 40 minút sme boli v centre na Liverpool street, odkiaľ sa už poľahky dostaneme metrom kamkoľvek.

Odporúčame si kúpiť lístok na vlak dopredu online. Cena je nižšia, lístok je na deň, nie na presný čas.

Doprava v Londýne a Sky Garden

Londýn je drahé mesto, ale veľa miest v ňom je zadarmo. Okrem mnohých múzeí, odporúčam Sky Garden. Je to nová vyhliadka na ikonickom mrakodrape nazývanom „Walkie – Talkie“ (vysielačka). Otvorená pre verejnosť je od roku 2015, ale hoci je zadarmo, musíte mať vopred lístok, ktorý získate online na rôznych webových stránkach.

Táto exotická botanická záhrada na 36 poschodiach vo výške 140 metrov nás očarila a Londýn sme mali ako na dlani. V pešej dostupnosti je aj známa pevnosť Tower a fascinujúci Tower bridge.

Ak máte chodenia pešo dosť, využite verejnú mestskú dopravu, ktorá je v Londýne fakt „vymakaná“. Nemusíte kupovať žiadne lístky, stačí, ak máte bezkontaktnú platobnú kartu a tú len prikladáte pri turniketoch pri vstupe do metra alebo autobusu.

Pozor, pri výstupe z autobusu už kartu neprikladáte! Pri výstupe z metra, samozrejme, kartu priložíte opäť.

Denný lístok je 8,40 GBL, čiže je to maximálna suma, ktorú vám z karty stiahnu bez ohľadu na to, koľko jázd počas dňa urobíte.

Londýn, King cross. Foto: Eva Mikulová

Let naspäť do Košíc

Náš krátky londýnsky trojdňový výlet sme si naplánovali podľa svojich predstáv. Využili sme služby erudovaného sprievodcu Geoffa, s ktorým sme absolvovali 3 hodinovú prehliadku po stopách natáčania známeho Harry Pottera. Stála 15 eur na osobu, ale neľutujeme ani cent.

Začínali sme, ako inak, na nástupišti 9 a 3/4, a potom sme už objavovali zákutia Londýna spojené s príbehom o mladom čarodejníkovi. Videli sme aj najznámejšie londýnske pamiatky s perfektným výkladom, 2-krát sme sa previezli metrom a skončili sme pri London bridge.

Navštívili sme Picadilly Circus, Oxford Strreet, China town a nasávali sme atmosféru tejto úžasnej metropoly.

Posledný deň sme už cestovali domov, ale tentokrát sme odlietali z letiska Luton. Tam sme sa dopravili autobusom National Expres. Boli sme online odbavení a bez batožiny.

Na letisku sme najprv absolvovali bezpečnostnú kontrolu. Pasová kontrola bola až pri vstupe na gate. Let trval vyše dvoch hodín a nakoniec sme šťastne pristáli v Košiciach.

Takýto krátky výlet, odporúčame každému cestovateľovi. Spojenie z Košíc je ľahké a rýchle.

Londýn. Foto: Eva Mikulová

Londýn. Foto: Eva Mikulová


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...