Veľký Draždiak je čistejší. Potápači vytiahli trezor, videokameru a iné kuriózne predmety

DA5A1170 Na čistenie Veľkého Draždiaka boli nasadení potápači. Foto: MČ Petržalka

BRATISLAVA – Potápači zo Spolku ochrancov vody Octopus v spolupráci s mestskou časťou Petržalka vyčistili dno a brehy Veľkého Draždiaka. Hlavná kúpacia sezóna, čo sa týka bezpečnosti, sa môže začať.

Neželaný odpad nachádzajúci sa v blízkosti vodných plôch predstavuje vážne riziko pre návštevníkov. Nahromadený odpad je výsledok nezodpovedného prístupu obyvateľov, ktorí sú nepoučiteľní.

Tradičné čistenie obľúbeného jazera a jeho okolia prebehlo počas dvoch dní a aktívne sa doň zapojila viac ako desiatka členov organizácie a zamestnancov miestneho úradu.

Zatiaľ čo potápači s člnom postupne prehľadávali dno štrkoviska až do hĺbky päť metrov, zvyšok skupiny odstraňoval neporiadok z jeho brehov. Rozmernejší odpad sa na breh dostal vďaka vzduchovému vaku, kde o jeho sanáciu sa obratom postarali zamestnanci petržalskej údržby.

Potápači sa hlavne zamerali na bežný odpad, ale pozor si dali aj na väčšie, ostré kamene, ktoré by mohli byť nebezpečné pre plavcov.

Paleta odpadu bola skutočne široká. Medzi kuriozitami sa našiel trezor, päťmetrová kovová konštrukcia, videokamera alebo soška hinduistickej bohyne Durgá. Podobne ako po minulé roky sa našli aj betónové kvádre s trčiacimi železnými drôtmi, sklenené fľaše, plechovky či ďalší drobný odpad.

„Po týchto dvoch dňoch môžeme skonštatovať, že Draždiak je pripravený na letnú sezónu,“ zhrnul vedúci zásahu zo Spolku ochrancov vody Octopus Tomáš Rácz.

Letná sezóna bude tradične nabitá. Pripravená je séria podujatí pod názvom Leto na Draždiaku, ktorá v termíne od 28. júna do 1. septembra ponúkne vždy od piatka do nedele bohatý detský, ale aj hudobný program.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...