Nadmerné hnojenie ohrozuje vodné zdroje. V Holandsku to rieši rezort dusíka. A na Slovensku?

Christianna van der Wal-Zeggelinková sa začiatkom roka 2022 stala holandskou ministerkou prírody a dusíkovej politiky. Dôvod je jednoduchý, krajina bojuje s nadmerným obsahom látok NOx vo vzduchu, v pôde a tiež vo vode, ktorej konzumácia môže mať fatálne následky. Dusičnany obsahujú aj podzemné vody na Slovensku a dlhodobo sa tento stav nedarí zlepšovať.

An aerial view of the windmill. Landscape from a drone in the Netherlands. Canals with water for agriculture. Fields and meadows. Landscape from the air. Holandské pole, ilustračný záber. Foto Profimedia.sk

Politika reštrikcií v emisiách dusíka, ktorú razí holandská vláda, podnietila v krajine vlnu nepokojov. Ide totiž predovšetkým o intenzívnu činnosť farmárov – hnojenie a fekálie hospodárskych zvierat –, ktorá vedie k nadmernej prítomnosti dusičnanov v pôde, tie potom vsakujú aj do spodných vôd.

Zásahy do ich činnosti boli natoľko závažné, že prakticky môžu viesť k okresaniu produkcie tunajšieho poľnohospodárskeho sektora až o desiatky percent. „Úprimne, nie všetci farmári budú môcť pokračovať vo svojom biznise,” konštatovala ešte v júni v roku 2022 holandská vláda .


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami