Deň v skratke: Vojaci z východného krídla NATO na Ukrajine? Revolta v Markíze a Matovič v Kyjeve

Otázka vyslania vojakov na Ukrajinu sa opäť vracia do politickej diskusie. Poslanci z pobaltských štátov a Poľska, teda časti východného krídla NATO, varovali nemeckých predstaviteľov, že ich vlády sú pripravené poslať vojakov na Ukrajinu za predpokladu, ak sa Rusku podarí prielom na fronte. Informáciu o tom priniesol nemecký magazín Spiegel. Výber tém pripravuje Ľuboš Kubín.

Snímka obrazovky 2024-05-26 o 19.32.23 Michal Šimečka a Michal Kovačič. Foto: Markíza/Na telo.

Varovanie predstaviteľov Litvy, Lotyšska, Estónska a Poľska odznelo počas rozhovorov na májovej bezpečnostnej konferencii Lennarta Meriho v estónskom Talline. Pobaltskí poslanci podľa Spiegela varovali predstaviteľov nemeckej vlády pred dôsledkami berlínskej politiky k vojne na Ukrajine. Nemecko odmieta poskytnúť ukrajinskej armáde zbrane s dlhým doletom a zakazuje ukrajinským ozbrojeným silám zasiahnuť ruské územie západnými zbraňami.

Tvrdia, že ak sa Rusom podarí strategický prielom na východe Ukrajiny, dôvodom bude to, že Západ Kyjevu pomáha len polovičato, a situácia sa môže dramaticky vyhrotiť. Predstavitelia pobaltských štátov a Poľska uviedli, že nebudú čakať, kým ruské jednotky dosiahnu ich hranice, namiesto toho sa rozhodnú rozmiestniť v zóne konfliktu svoje vlastné sily.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami