Rimavská Sobota chystá novú štvrť rodinných domov, chýbajú jej však milióny eur

RIMAVSKÁ SOBOTA – Približne 130 nových domov by mohlo vzniknúť v pripravovanej zóne investičnej bytovej výstavby (IBV) Sobôtka III, ktorú chystá mesto Rimavská Sobota. Pre finančnú náročnosť tohto projektu však napokon môže zostať len na papieri.

IBV Sobôtka Druhá etapa IBV Sobôtka v Rimavskej Sobote. Foto: Branislav Caban.

„Bez pomoci štátu tam nedokážeme vybudovať infraštruktúru. Ja som to dal ohodnotiť, znalec mi náklady na vybudovanie inžinierskych sietí v tejto lokalite vyčíslil na 12 miliónov eur,“ informoval na zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ) primátor Jozef Šimko.

Doplnil, že mesto má v lokalite naplánovaných 132 pozemkov na výstavbu rodinných domov. „Aby to vychádzalo, potrebovali by sme ich predávať po 100 eur za štvorcový meter. Dovolím si povedať, že pre Rimavskú Sobotu je to obrovská suma,“ podotkol primátor.

Za maximálnu únosnú cenu považuje 40 až 50 eur za štvorcový meter. Mesto sa preto podľa neho bude snažiť na tento účel získať finančné prostriedky z eurofondov alebo od štátu. Zdôraznil, že novú lokalitu na výstavbu Rimavská Sobota nevyhnutne potrebuje.

„V dnešnej dobe nemá mesto ani meter štvorcový pôdy, ktorý by mohlo ponúknuť občanom na výstavbu rodinných domov,“ upozornil Šimko.

Pole na okraji Rimavskej Soboty, kde má vzniknúť domová štvrť IBV Sobôtka III. Foto: Branislav Caban
Pole na okraji Rimavskej Soboty, kde má vzniknúť domová štvrť IBV Sobôtka III. Foto: Branislav Caban

Lokalita pre IBV Sobôtka III je situovaná na západnom okraji Rimavskej Soboty, hneď pri hlavnej ceste I/16 smerom na Lučenec. Od nej ju má deliť asi 50-metrové ochranné pásmo. Ide o zhruba 17-hektárovú lokalitu, ktorú v súčasnosti pokrýva pole. Pre plánovanú výstavbu už mesto zmenilo svoj územný plán.

Príprave realizácie tretej etapy IBV Sobôtka sa rimavskosobotská samospráva venuje približne posledné štyri roky. Primátor a niektorí poslanci MsZ v minulosti opakovane upozorňovali, že mesto pre absenciu vhodných stavebných pozemkov prichádza o podielové dane aj obyvateľov.

Mnohí stavebníci totiž využili možnosť získať pozemky v okolitých dedinách Čerenčany, Rimavské Janovce či Ožďany, ktoré sú od mesta vzdialené iba niekoľko kilometrov.

V Rimavských Janovciach bola dokonca vybudovaná samostatná domová štvrť v časti Močiar. Tá je síce oficiálne zaradená do katastra Rimavských Janoviec, ale na túto obec nemá žiadne priame cestné spojenie. Naopak, s Rimavskou Sobotou ju spája nielen komunikácia tretej triedy, ale na podstatnom úseku aj cyklocesta.