Deň detí v Prešove. Pôjdete hľadať opál, vypúšťať raketu či skákať na nafukovacom hrade?

PREŠOV – Najmilší sviatok v roku sa blíži. Prešovské deti a ich rodičov čaká v priebehu najbližších dní bohatý program po celom meste, aj v jeho blízkom okolí. Inšpirujte sa naším výberom podujatí a vyberte ten, ktorý sa bude páčiť najmä vašim deťom.

girls-6174061_1280 Najmilší sviatok v roku sa blíži. Kde sa s deťmi vyberiete? Ilustračná foto: Pixabay

Deň detí v Záhrade umenia v Prešove – Už 30. mája sa Záhrada umenia v Prešove premení na obrovskú zábavnú krajinu pre malých aj veľkých. Tešiť sa môžete na detských umelcov, tvorivé dielne, nafukovacie atrakcie, maskotov, zapletanie vrkočov, maľovanie na tvár, predvádzanie hasičského vozidla, policajného vozidla či BMX bicyklový workshop. Samozrejmosťou bude gastrozóna a predaj hračiek.

Vstup do areálu je voľný. Akciu organizuje Mesto Prešov a ABC – Centrum voľného času.

Hľadanie opálu v Opálových baniach – Zábavný aj náučný program na Deň detí (1. júna) bude aj v krásnom prostredí Opálových baní pri Prešove. Návštevníci budú mať možnosť každé dve hodiny nahliadnuť do najväčšej a najstaršej opálovej bane na svete, kde im sprievodca prezradí zaujímavé informácie o vzniku opálu, jeho hľadaní, spôsobe ťažby a histórii, ako aj zaujímavosti zo života baníkov.

Pre deti pripravili špeciálnu prehliadku – hľadanie opálu –, kde budú mať možnosť nájsť si vlastný opál a vziať si ho domov. Táto prehliadka bude prebiehať od 10.30 hod. a v prípade záujmu aj od 14.00 hod. Sprievodca vtiahne deti aj ich rodičov do povestí a bájí o opálovej bani.

Pre milovníkov prírody organizátori pripravili komentovaný náučný chodník, na ktorom sa dozviete o faune a flóre okolia. Táto prehliadka bude trvať približne hodinu a pol a bude sa konať o 10.00 a 13.30 hod.

Deti sa môžu tešiť na kreatívnu zábavu vo forme maľovania na tvár, pričom sa premenia na obľúbené zvieratko či rozprávkovú bytosť. Nebude chýbať ani drak a sladká cukrová vata. Dospelí si môžu oddýchnuť pri dobrej kávičke v lesnej kaviarni.

Deň detí s astronómiou v Hvezdárni – Sobotné popoludnie (1. júna) bude patriť v Hvezdárni a planetáriu v Prešove deťom od 4 do 99 rokov. Čaká na nich výroba a vypúšťanie motorových raketiek, výroba fúkacích raketiek a súťaž v ich vypúšťaní, výroba slnečných hodín, akcia Vymaľuj si s nami vesmír, programy v planetáriu a v prednáškovej sieni. Program začína od 13.30 hod. a potrvá do 18.00 hod.

Hrdinský Deň detí v Eperii – Nákupné centrum EPERIA Shopping Mall pozýva deti na oslavu ich dňa. Zažijete Deň detí ako sa patrí: všetci malí hrdinovia – hasiči a policajti – si prídu na svoje. V sobotu 1. júna sa predstavia hasiči so svojou technikou a akčnou ukážkou vystrihovania zraneného z havarovaného vozidla. V nedeľu 2. júna sa predstavia policajti z Finančnej správy SR s ukážkami zadržania páchateľa, predvádzania výzbroje, služobných vozidiel či práce psovodov.

Počas oboch dní nebudú chýbať detské kolotoče, maľovanie na tvár, kreatívna balónová zábava, rozprávkové postavičky a ďalšie aktivity. Podujatie bude prebiehať v exteriéri.

Deň detí v Novume – Na nedeľu 2. júna v čase od 14.00 do 18.00 hod. si v Novume na oslavu medzinárodného dňa detí pripravili pre všetky deti zaujímavý športový program, ako prípravu pred letnou olympiádou: športové súťaže pre deti, animačný program, skákací hrad, kreatívne súťažné stanovištia, maskot, tvarovanie balónikov, maľovanie na tvár a sladká odmena a diplom.

Podujatie nájdete v eventovej zóne na prízemí nákupného centra, vedľa obchodu CCC.

Deň mladého farmára v Medzanoch – V nedeľu 2. júna pre deti pripravili v Medzanoch pri Prešove už šiesty ročník Dňa mladého farmára. Jeho hlavnou myšlienkou je viesť deti, mládež ako aj širokú verejnosť k pozitívnemu vzťahu k farmárčeniu a k udržateľnému poľnohospodárstvu a tiež spropagovať tradície a život na vidieku.

Podujatie začína o 10.30 hod. svätou omšou. Pre účastníkov pripravili bohatý program ako napríklad výstavu hospodárskych zvierat, ukážku slovenských ovčiarskych psov, výstavu poľnohospodárskej techniky novej aj historickej, trhové mestečko so spracovanými poľnohospodárskymi produktmi, občerstvením od mladých farmárov zo surovín z farmy, školu dojenia, rodinné aj detské farmárske súťaže, atrakcie pre deti – trampolíny, bludisko, lezeckú stenu, vystúpenia hudobných a folklórnych skupín celoslovenského mena a mnoho iného.

Šebešský deň detí v Panskej záhrade – V zrevitalizovanej Panskej záhrade v Nižnej Šebastovej si deti užijú ôsmy ročník Šebešského dňa detí. Na rodiny s deťmi čakajú 2. júna od 14.00 hod. hry, divadelná rozprávka, street dance workshop s tanečnou školou Dee Flow, nafukovacie atrakcie, maľovanie na tvár, animácie a mnoho ďalšieho.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac