Deň v skratke: Otvorenie infozákona a prekračovanie červenej čiary na Ukrajine

Najmenšia koaličná strana, vrátane jej predsedu Andreja Danka, predložila do parlamentu novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Pri tomto kroku, ale nielen pri ňom, treba spozornieť. Výber tém pripravuje Ľuboš Kubín.  

8th Brussels Conference on 'Supporting the future of Syria and the region' Josep Borrell. Foto: Profimedia.sk

Poslanci SNS Adam Lučanský, Milan Garaj, Andrej Danko a Rudolf Huliak predložili novelu infozákona, ktorou reagujú na dlhotrvajúce problémy, ktoré vznikajú v prípadoch, keď úrady zahlcujú časté, alebo nadmerné požiadavky na sprístupnenie informácií. Ustanovenie má mať aj preventívny charakter, aby k zahlcovaniu úradov nedochádzalo. Žiadateľ by uhrádzal náklady spojené s vyhľadávaním mimoriadne rozsiahlych informácií.

Opozičné strany a mimovládne organizácie majú z predloženého návrhu obavy, že to povedie k obmedzeniu prístupu a získavania informácií. Novela je problematická v tom, že nie je zrejmé, ako budú úrady určovať, čo už je a čo ešte nie je mimoriadne rozsiahla informácia. Zároveň neurčuje hranice poplatku, ani nehovorí o tom, aká je primeraná výška poplatku za žiadosť o sprístupnenie informácie. Kritici problém nevidia v samotnom spoplatnení, uvádzajú však, že novela zavádza svojvôľu v tom, za ktoré informácie by musel občan platiť a rovnako v možnosti stanoviť výšku sumy za požadovanú informáciu. V novele zákona im tiež chýba možnosť odvolať sa.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami