Pripomienky k Návštevnému poriadku TANAP-u nemusia akceptovať. Prioritou je ochrana prírody

VYSOKÉ TATRY – Hoci Návštevný poriadok Tatranského národného parku platí len od 15. decembra minulého roku, takmer od jeho zverejnenia sa ozývali viaceré skupiny, ktorým sa schválené pravidlá nepozdávajú a požadujú ich zmenu.

TMR Vysoké Tatry Ilustračná snímka. Foto: TMR Marek Hajkovský

Správa TANAP-u počítala s tým, že k vydanému návštevnému poriadku budú pripomienky zo strany verejnosti, a preto dala oficiálne možnosť podať ich písomne do 31. marca tohto roku. Následne ochranári obdržali 83 pripomienok.

„Našli sa aj irelevantné, v ktorých si ľudia pomýlili Tatranský národný park s iným územím, alebo opakujúce sa pripomienky. Najviac pripomienok sa týkalo obmedzenia pohybu so psom a sezónnej uzávery,“ uviedla pre Prešovský Štandard hovorkyňa Správy TANAP-u Nina Obžutová.

Zaslanie pripomienok podľa hovorkyne neznamená automaticky, že sa ich znenie prevezme do návštevného poriadku.

Nový návštevný poriadok priniesol obmedzenia pre pohyb turistov v sprievode zvierat. Kým donedávna sa mohli štvornohí miláčikovi pohybovať so svojím majiteľom takmer kdekoľvek, po novom sú v návštevnom poriadku presne vymedzené lokality, kam zvieratá nesmú. Ide najmä o lokality so svištími kolóniami či územia, kde žijú kamzíky alebo iné divo žijúce zvieratá.

Nové pravidlá sa týkajú aj sezónnej uzávery. Kým v prípade bežných turistov sezónnu uzáveru skrátili, v prípade horolezcov ju zaviedli. „Horolezecká uzávera“ platí od 16. apríla do 31. mája a tiež od 1. novembra do 14. decembra.

Vedenie Správy TANAP-u zriadilo odbornú pracovnú skupinu, ktorá sa bude postupne zaoberať relevantnými pripomienkami a zváži možnosť ich zapracovania do návštevného poriadku. Pracovnú skupinu tvoria zástupcovia Správy TANAP-u, ale aj členovia horolezeckého spolku JAMES, Horskej záchrannej služby, botanik a zoológ.

Akékoľvek zmeny Návštevného poriadku Tatranského národného parku musí posúdiť aj právnik a schváliť Okresný úrad Prešov. „Ochrana fauny a flóry a zachovanie biodiverzity sú nadradené nad úzke záujmy a potreby ľudí,“ dodal Obžutová.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac