Deň v skratke: obžaloba čurillovcov, boj o muníciu, rokovanie o mieri a prevoz premiéra Fica

Rusko poráža Západ pri zabezpečovaní dodávok delostreleckej munície na medzinárodných trhoch. Česká vláda varovala, že oneskorené platby zbrojárskym spoločnostiam môžu viesť k tomu, že muníciu, ktorá mohla byť nakúpená pre Ukrajinu, môže získať Rusko.

profimedia-0839439668 Ilustračná fotografia. Ukrajinskí delostrelci strieľajú na ruské pozície v Doneckej oblasti 20. januára 2024. Foto: Profimedia.sk

Český prezident Petr Pavel oznámil vo februári iniciatívu, ktorej cieľom je poskytnúť Ukrajine 1,5 milióna kusov delostreleckej munície zo štátov mimo EÚ. Snaha ale naráža na (ne)očakávané problémy. Existujú totiž krajiny, ktoré z rovnakých zásob dodávajú muníciu pre Ukrajinu aj pre Rusko. Moskva však dokáže financie poskytnúť skôr. Tvrdí to pražský vyslanec pre obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Ďalší problém súvisí s kvalitou munície. Napríklad český výrobca Czechoslovak Group (CSG) nemôže odoslať potrebné dodávky, pretože zhruba polovica munície je poškodená. Majiteľ CSG Michal Strnad uviedol, že približne polovica munície, ktorú jeho spoločnosť v mene českej vlády získala z Afriky a Ázie, nie je dostatočne kvalitná na to, aby ju mohli bez ďalšieho spracovania poslať na Ukrajinu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami