V Trenčíne sa formuje nová kométa v slovenskom fitnes. Na konte má už európske zlato

TRENČÍN – Na premiérovom európskom šampionáte v kariére získala Petronela Hnilicová v juniorskej kategórii bodyfitness zlatú medailu. V ženách pridala ešte bronz a v tejto sezóne sa môže pochváliť aj titulom majsterky Slovenska.

Začínajúcim fitneskám radí, aby šport nerobili len pre “polhodinu slávy”. Foto: Súkromný archív P. H. Začínajúcim fitneskám radí, aby šport nerobili len pre “polhodinu slávy”. Foto: Súkromný archív P. H.

Pochádza síce z Hliníka nad Hronom, ale štúdium a svoju športovú prípravu dlhodobo sústreďuje v Trenčíne.

Po šiestich rokoch sa rozhodla vrátiť na súťažné pódium a ako sa neskôr ukázalo, urobila dobre. Reč je o 23-ročnej fitneske Petronele Hnilicovej, ktorá zažila sezónu ako z ríše snov.

„Ešte v období covidu boli súťaže ovplyvnené rôznymi obmedzeniami a to ma celkom odrádzalo od prípravy. Potom som nastúpila na vysokú školu, kde som každý semester mala povinnú prax a do toho som pracovala, takže skĺbiť to s prípravou na súťaž bolo nemožné. Vždy som ale vedela, že k súťaženiu sa určite vrátim,“ vyhlásila na margo svojho návratu.

Prvý tohtoročný štart mala na pohárovej súťaži v Starej Ľubovni. Nasledovali majstrovská Slovenska v kulturistike mužov a fitnes žien.

„Už tam mi bolo povedané, že som ukázala európsku formu a bolo to pre mňa také ‚oťukanie‘. Ďalej sme sa už sústredili na majstrovstvá Európy,“ pokračovala.

Forma sa potvrdila a v Španielsku to cinkalo. Petronela v silnej konkurencii ovládla juniorskú kategóriu bodyfitness. V ženách do 163 cm obsadila bronzovú priečku.  

„Popravde, ani sama som nečakala, že to vypáli až takto a dostanem sa až na majstrovstvá Európy. Príprava bola dlhá a začínala som s ňou už v septembri. Mám dve práce a bolo to veľmi náročné, no som taká, že vždy, keď si stanovím cieľ, idem si za ním,“ prezradila cieľavedomá fitneska.

V príprave ju viedol brat Tomáš, ktorý na súťaži NPC Worldwide Grand Prix 365 triumfoval v kategórii Classic physique.

„Všetko sme mali do detailov rozplánované a touto cestou by som mu chcela za všetko poďakovať,“ uviedla mladšia sestra.

Jarnú sezónu ukončila európskym šampionátom. Do jesennej časti sezóny bude chcieť popracovať na svojich nedostatkoch.

Okrem jej úspechov si Slovensko odnieslo z majstrovstiev Európy viac ako 50 medailí, čo potvrdzuje, že tento šport má u nás veľkú perspektívu.

„Celá slovenská reprezentácia je plná mladých cieľavedomých športovcov,“ vyhlásila čerstvá majsterka Európy. Odkaz má aj pre začínajúce športovkyne v tomto obore.

„Začínajúcim fitneskám by som poradila, aby tento šport nerobili len pre ‚polhodinu slávy‘ na pódiu. Človek tento šport musí milovať, oddrieť každý tréning na maximum a hlavne dbať na zdravie. Je to náročný šport, ale drina vždy prinesie krásne výsledky,“ poradila na záver.

Prípravu absolvovala s bratom Tomášom. Zdroj: Súkromný archív P. H.
Vždy si ide za svojím cieľom. Zdroj: Súkromný archív P. H.
Už sa môže pochváliť titulom majsterka Slovenska. Zdroj: Súkromný archív P. H.
Nová kométa v slovenskom fitnes? Zdroj: Súkromný archív P. H.
S titulom majsterky Európy. Zdroj: Súkromný archív P. H.
Na pódiu v španielskej Santa Susanne. Zdroj: Súkromný archív P. H.
Na pódiu v španielskej Santa Susanne. Zdroj: Súkromný archív P. H.
Počas zostavy. Zdroj: Súkromný archív P. H.

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac