Hexagon zo 60. rokov obnovený: takto jedinečných detských ihrísk je u nás ako šafranu

BANSKÁ BYSTRICA – V parku pod Múzeom SNP v Banskej Bystrici sa bývalé detské ihrisko Hexagon dočkalo celkovej obnovy.

hexagon2 Hexagon využívajú všetky generácie. Mladí ľudia aj na príjemný oddych v parku pod Pamätníkom SNP. Foto: Mário Kaprálik

„Detské ihrisko vybudovali v roku 1969. Súbežne s otvorením Pamätníka SNP. Architektonický a urbanistický zámer pri budovaní pamätníka išiel súbežne so vznikom parku, ktorý sa nachádza pod ním,“ uviedla Zuzana L. Majlingová, kurátorka Stredoslovenskej galérie.

Podľa jej slov vznikli v parku dve výtvarné diela a súčasťou skrášľovania tohto priestoru bol aj vznik originálneho a autorského detského ihriska.

V Banskej Bystrici sú ešte dve takéto originálne ihriská, ktoré sú taktiež vybudované z betónu. Išlo o bežný materiál konca 60. a 70. rokov. Majú však iných autorov, hoci tiež Banskobystričanov.

„Originálne detské ihriská sa budovali po druhej svetovej vojne po celej Európe. Teda aj v Československu a to najmä od 60. rokov. Dnes sa nám ale zachovalo z nich iba malé množstvo. Táto, nazveme to disciplína, sa už po roku 1989 takmer vôbec nerozvíjala.

Preto je veľmi dôležité zachovávať tieto pôvodné detské ihriská, obnovovať a skúmať ich. Môžu byť zdrojom a inšpiráciou pre súčasných autorov,“ dodala kurátorka Stredoslovenskej galérie.

Na záver doplnila, že mestské samosprávy by mali mať tiež podobné ambície, aby začali podobné originálne detské ihriská budovať a rekonštruovať.

S prvou etapou obnovy diela začal sochár Matúš Janíček, rodený Jančura, na jeseň 2023. V rámci nej spracoval dokumentáciu, zhotovil formy a zameral sa na výrobu jednotlivých prefabrikovaných dielcov.

Na jar tohto roku sa práce presunuli priamo do lokality Parku pod Pamätníkom SNP, kde sa Hexagon nachádza. Sochár spolu so svojím tímom počas obnovy vyrobil 60 kusov nových matíc. Dokopy použili sedem ton štrku, 1 800 kg cementu a celkovo venovali tomuto dielu 800 hodín fyzickej práce.

„Cesta k obnove sa začala oveľa skôr, ako bola odliata prvá matica. Je výsledkom veľkej práce niekoľkých ľudí. Bez nich by nebola akákoľvek obnova možná. Je zaujímavé pozrieť sa na ihrisko v kontexte dnešnej doby, v priestore hľadania identity našej spoločnosti,“ uviedol Matúš Janíček.

Hoci v minulosti Hexagon plnil úlohu detského ihriska, dnes už nespĺňa požiadavky, ktoré sú na detské ihriská kladené. Preto vstup naň je len na vlastnú zodpovednosť. Na obnovu diela vynaložilo mesto financie z vlastného rozpočtu, a to v objeme 67-tisíc eur.

„Myslím, že len málo samospráv na Slovensku sa zameriava na takúto systematickú obnovu výtvarných diel vo verejnom priestore, ako sa deje v našom meste. Za posledné roky sme postupne pristúpili k zachovaniu a záchrane najvýznamnejších a najviac poznačených diel,“ uviedol primátor Ján Nosko.

„Dobrá práca sa podarila opäť, a ja som rád, že tento významný artefakt – Hexagon, ktorý je súčasťou Pamätníka SNP, môžu mnoho nasledujúcich rokov pozorovať ďalšie generácie obyvateľov a návštevníkov Banskej Bystrice,“ doplnil Nosko.

Ihrisko Hexagon bolo do parku osadené v roku 1969 pri príležitosti 25. výročia Slovenského národného povstania. Preliezačky ihriska sú budované z liatych betónových šesťuholníkových tvárnic, ktoré sa stali základným funkčným a estetickým prvkom minimalisticky chápanej vzdušnej sochársko-dizajnérskej kompozície.

Zvolený materiál detského ihriska korešponduje s hmotou Pamätníka SNP a v kontexte architektonicko-urbanistickej situácie, v ktorej je umiestnené, predstavuje citlivo zrealizovaný umelecký počin. Originálne detské ihrisko navrhol a vyhotovil priemyselný dizajnér Ján Ondrejovič.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac