Rekonštrukcia spojnice Gemera, Horehronia a Liptova sa chýli ku koncu

HNÚŠŤA – Viac ako rok trvajúca obnova časti cesty I/72, ktorá spája regióny Gemer, Horehronie a Liptov, by mala byť tento mesiac ukončená. Banskobystrickému Štandardu to potvrdila hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová.

Rekonštrukcia cesty v Hnúšti. Foto Branislav Caban Rekonštrukcia cesty v Hnúšti. Foto: Branislav Caban

„Termín ukončenia stavby je stanovený na koniec júna 2024,“ skonštatovala Lukáčová, podľa ktorej tak platí naposledy avizovaný čas skončenia rozsiahlych prác.

Tie prebiehajú od apríla 2023 na približne 6,6-kilometrovom úseku spomínanej komunikácie od Rimavskej Bane až po Hnúšťu v Rimavskosobotskom okrese. Šlo o komplexnú obnovu asfaltového krytu, pričom na viacerých miestach bolo nanovo budované podložie vozovky.

Ako informovalo mesto Hnúšťa na svojej internetovej stránke, v rámci obnovy cesty bude kompletne zrekonštruovaný aj most ponad rieku Rimava pri mestskom úrade, ktorý mal stavebno-technický stav vedený ako „veľmi zlý“.

Práce ešte aktuálne prebiehajú na spomínanom moste aj na priľahlých úsekoch komunikácie I/72 na Námestí Janka Francisciho Rimavského a v opačnom smere na Tisovec.

V rámci rekonštrukcie boli niektoré úseky danej komunikácie okrem obnovy aj rozšírené, došlo k oprave priepustov a výmene dopravného značenia. Celkové zmluvne dohodnuté náklady rekonštrukcie sú bezmála 8,8 milióna eur.

V súčasnosti na ceste I/72 prebieha aj ďalšia obnova, ide o kompletnú rekonštrukciu križovatky Sobôtka pri okresnom meste Rimavská Sobota.

Po ukončení obidvoch investičných projektov by budúci rok mala byť zrekonštruovaná aj časť tejto komunikácie cez mesto Tisovec, ktorá je v súčasnosti zrejme najhorším úsekom na celej jej 105-kilometrovej dĺžke.

V posledných rokoch prebehli viaceré rekonštrukcie iných úsekov komunikácie I/72, ktoré boli v zlom technickom stave. V rokoch 2013 až 2015 bola realizovaná veľká rekonštrukcia časti cesty cez sedlo Zbojská nad Tisovcom, kde zároveň došlo k jej rozšíreniu a čiastočnej zmene trasovania.

O niekoľko rokov nasledovala obnova druhej časti tejto komunikácie nad Tisovcom, v tomto prípade však už išlo hlavne o nový asfaltový povrch. Obnovené boli aj niektoré úseky cesty medzi Tisovcom a Hnúšťou.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac