Križovatku na hlavnom ťahu rekonštruujú už 10 mesiacov. SSC má však dobrú správu

RIMAVSKÁ SOBOTA – Zhruba desať mesiacov trvajú dopravné obmedzenia na frekventovanej križovatke pri Rimavskej Sobote, ktorá je súčasťou hlavného južného ťahu I/16. Pôvodné technické riešenie z 80. rokov 20. storočia má nahradiť moderný kruhový objazd s viacerými ramenami.

Aktuálne práce na stavenisku novej križovatky pri Rim. Sobote Rekonštrukcia križovatky pri Rimavskej Sobote. Foto: Branislav Caban

Keďže ide o pomerne zložitú stavbu s výraznými terénnymi úpravami, podľa pôvodných odhadov mala rekonštrukcia trvať viac ako rok a skočiť v septembri 2024. Slovenská správa ciest (SSC) ale pre Banskobystrický Štandard potvrdila, že napokon to nebude tak dlho.

„Práce na II. etape realizácie asfaltových vrstiev sa začnú vo štvrtok 6. júna 2024 a skončia sa do piatka 14. júna 2024. Ukončenie celej stavby je podľa zmluvy stanovené na 8. augusta 2024,“ konkretizovala hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Dodala, že v polovici júla by sa vodiči mali zbaviť aj otravných dopravných obmedzení, ktoré sprevádzali výstavbu. Šlo napríklad o zníženie najvyššej povolenej rýchlosti na 30 km/h, zúženie jazdných pruhov či riadenie premávky prenosnými semaformi.

Najnepríjemnejším obmedzením však bolo opakované zamedzenie vjazdu z križovatky do mesta. Vodiči preto museli využívať niekoľkokilometrové obchádzky. Zároveň sa na hlavnom cestnom ťahu a dvoch ďalších komunikáciách I/72 a II/531 tvorili kolóny, ktoré počas niektorých dní merali aj tri či štyri kilometre.

„Po ukončení prác na asfaltových vrstvách budú ešte prebiehať dokončovacie práce (osadenie zvodidiel, úprava svahov, betonáž časti kruhového objazdu pre nadrozmerné prepravy). Avšak doprava bude obmedzená už len čiastočne,“ uviedla hovorkyňa SSC.

Technické parametre pôvodnej križovatky už podľa SSC nezodpovedali dnešným požiadavkám a intenzite premávky na jednej z najfrekventovanejších ciest Slovenska. Križovatka totiž združuje až tri dôležité cesty.

Prvou je komunikácia I/16, tvoriaca časť hlavného južného ťahu medzi Zvolenom a Košicami. Na sever z križovatky smeruje cesta I/72, ktorá spája Gemer, Horehronie a Liptov. Treťou je komunikácia II/531, ktorá vedie do Rimavskej Soboty a odtiaľ na hranice s Maďarskom.

Nová turbookružná križovatka bude mať po dokončení priebeh asi 50 metrov a niekoľko odbočovacích a zaraďovacích pruhov. Pri začiatku výstavby odhadovala SSC celkové náklady vo výške asi 3,8 milióna eur, ale pre väčší rozsah prác bude konečná suma vyššia zhruba o milión eur.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac