Výhľad z Eurovea Tower je jedinečný. Začína sa éra mrakodrapov v Bratislave?

MF_231014_EuroveaTower-DOD_0052-web Z mrakodrapu je Bratislava ako na dlani. Foto: JTRE

BRATISLAVA – Kým väčšina najvyšších budov slúži biznisovým účelom, prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower je primárne určený na bývanie. V hlavnom meste však nebude jediný, investičná spoločnosť J&T Real Estate plánuje postaviť ďalšie dve veže.

Za mrakodrap sa všeobecne považuje každá budova, ktorá má minimálnu výšku 150 metrov. Eurovea Tower vysoká 168 metrov so 46 poschodiami je v súčasnosti najvyššia budova na Slovensku. Takáto stavba si však vyžaduje špecifické technické a prevádzkové požiadavky.

V najvyššej bratislavskej budove nechýba chladenie, tienenie priestorov, ale aj šesť najmodernejších rýchlovýťahov. „Na prízemí je vstupná hala, na prvom a druhom poschodí sú kobky a technické priestory, na treťom poschodí vznikne zubná klinika,“ informoval Bratislavský Štandard hovorca JTRE Daniel Suchý.

Celkovo je v budove 408 rezidencií, z toho 45 luxusných od 35. poschodia. Na najvyššom poschodí sa nachádzajú iba technické zariadenia.

„Technické priestory sú napríklad strojovne výťahov, zariadenia vzduchotechniky, uzávery rozvodov médií ako voda, teplo, merače odberu, rozvodné skrine optických sietí,“ spresnil Suchý.

Na rohu Pribinovej a Košickej plánuje JTRE postaviť ďalšie výškové budovy. Vyššia by merala 260 metrov a nižšia 180 metrov, pri druhom variante 137 metrov. Najvyššia budova v Európe Lakhta Centre sa nachádza v Petrohrade a meria 462 metrov.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...