Prešovský región privíta hudobnú elitu. Sedem večerov s Pro musica nostra Sarossiensi

PREŠOV – Šiesty ročník Medzinárodného festivalu klasickej hudby Pro musica nostra Sarossiensi zavíta do prešovského regiónu s domácimi umelcami aj zahraničnými hosťami. Hlavným organizátorom je Hudobné centrum Bratislava a Prešovský hudobný spolok Súzvuk. Pripravených je sedem koncertov medzi 8. až 14. júnom v siedmych zaujímavých a príťažlivých kultúrnych pamiatkach.

Foto Martin Kubišta Maestro Václav Hudeček a čembalista Martin Hroch. Foto: Martin Kubišta

Zámerom festivalu zostáva vytvoriť synergiu a vzájomnú podporu historického, architektonického a hudobného dedičstva.

Le nuove musiche vystúpia v barokovo-klasicistickom kaštieli v Petrovanoch. Foto: promusicanostra.sk

„Posolstvom projektu je priniesť klasickú hudbu na miesta, kde bola súčasťou kultúrneho života v minulosti. Hudbou spojenou s architektúrou priestorov historických objektov podporovať ľudskosť, krásu, múdrosť a ušľachtilosť v nás,“ uviedla pre Prešovský Štandard manažérka koncertov Katarína Burgrová. Publikum môže očakávať duchovnú i svetskú hudbu od baroka až po 20. storočie.

Festival Pro musica nostra Sarossiensi otvoria 8. júna o 20.00 hod. v Konkatedrále sv. Mikuláša Prešov umelci z Českej republiky – husľový virtuóz Václav Hudeček a Martin Hroch, hráč na čembalo.

Priaznivci klasickej hudby sa môžu tešiť na ojedinelý projekt – The Future Symphonic Orchestra. Vďaka moderným technológiám predvedú klaviristi Miki a Nora Skutovci svoju virtuozitu spolu s plnohodnotným zvukom digitálneho symfonického orchestra. Koncert odohrajú v Péchy Castle v Hermanovciach 10. júna o 18.00 hod.

Komorný súbor Bacchus Consort sa predstaví v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou. Foto: promusicanostra.sk

Koncert súboru Le nuove musiche s medzinárodným obsadením a pod vedením Jakuba Mitríka, ktorý sa venuje historicky poučenej interpretácii ranobarokovej, hlavne talianskej hudbe na kópiách historických nástrojov, sa uskutoční 14. júna o 18.00 hod. v barokovo-klasicistickom kaštieli v Petrovanoch.

Hudobnému centru nejde pri koncipovaní festivalu len o „zatraktívnenie“ klasickej hudby a pamiatok, ale aj o poukázanie na potenciál uchrániť, zveľadiť a rozvíjať tak umeleckú ako aj historickú časť tohto pomyselného zväzku,“ uviedla vedúca Koncertného a festivalového oddelenia Hudobného centra a manažérka festivalov Pro musica nostra Slávka Ferencová.

Sedem koncertov, sedem rozličných historických miest. Foto: promusicanostra.sk

Tohtoročná edícia festivalu Pro musica nostra Sarossiensi 2024 sa uskutoční v týchto miestach Prešovského kraja: Prešov, Fintice, Hermanovce, Fričovce, Zborov, Hanušovce nad Topľou a Petrovany.