Basketbalistky z Trenčína ukončili premiérovú sezónu. Víťazstvo malo trpkú príchuť

TRENČÍN – Basketbalistky BK AS Trenčín zvíťazili v barážovom zápase Niké ženskej extraligy nad družstvom Dubček Bratislava 61:55. Premiérovú sezónu zakončili víťazstvom, no horšie skóre z dvojzápasu ich posiela do 1. basketbalovej ligy žien.

Za svoju odvážnu cestu v extralige sa nemusia hanbiť. Foto: Rasťo Harakal Za svoju odvážnu cestu v extralige sa nemusia hanbiť. Foto: Rasťo Harakal

BK AS Trenčín ako ôsme družstvo ukončenej sezóny Niké extraligy nastúpilo proti prvému celku spoločnej prvoligovej súťaže žien, mladých žien a junioriek. V úvodnom barážovom stretnutí zvíťazil Dubček o 35 bodov 76:41.

Druhý zápas bol viac vyrovnanejší a Trenčianky hnalo za lepším výsledkom najmä domáce prostredie. Úvodná polovica hry napriek tomu patrila hostkám, ktoré viedli 11:21.

Chlieb sa lámal v druhej časti hry, kedy sa Trenčianky dotiahli na skóre 27:27. Do konca polčasu presunuli misky váh na svoju stranu a viedli 36:29. Bojovalo sa tvrdo a až do samotného záveru zápasu. Po finálnom hvizde zavládla v celom realizačnom tíme veľká radosť.

Napriek tvrdo vybojovanej výhre to v súčte skóre z dvojzápasov na udržanie sa v najvyššej ženskej extralige nestačilo. Na druhej strane je otázne, či víťaz prvoligovej súťaže bude mať záujem o postup do najvyššej súťaže.

Pre trenčianske družstvo bola extraligová súťaž obrovská príležitosť. Bolo to najmenej skúsené družstvo, kde gro hráčok bolo ešte v juniorskom veku.

Dá sa povedať, že tak ako začali sezónu na domácej palubovke, tak bojovne ju aj ukončili. Počas sezóny dostali od družstiev, ako sú Piešťanské Čajky, Slávia Banská Bystrica alebo MBK Ružomberok cenné lekcie.

„Som veľmi rád, že sme sezónu takto ukončili. Malo to všetko, čo posledný zápas sezóny má mať. Energiu, dobrú atmosféru a k tomu na domácej palubovke aj výhru. Dievčatá odohrali asi svoj najlepší zápas sezóny. Na tréningu sme sa venovali viacerým veciam, no dôležité bolo, aby sme dokázali vytvárať tlak na súperove hráčky, aby sme im čo najmenej toho dovolili,“ zhodnotil posledný zápas sezóny tréner Richard Ďorďai.

Historický moment pre klub prišiel v 5. kole extraligy. Na svoje konto si pripísali prvú výhru v najvyššej basketbalovej súťaži. Vtedy triumfovali nad UMB Banská Bystrica 53:41. Len štyri roky po tom ako založili klub BK AS Trenčín dokázali zvíťaziť medzi slovenskou elitou. Po poslednom zápase sezóny nechýbalo záverečné poďakovanie.

Po historicky prvom víťazstve v extralige žien. Foto: BK AS Trenčín

„Záverečný potlesk bol odmenou pre všetkých a vôbec to nevyzeralo, akoby sme sa lúčili s extraligou, ale práve opačne. Ale aj preto je šport taký krásny. Chcem na záver poďakovať všetkým hráčkam, asistentom, vedúcemu družstva a našim fanúšikom, pretože doma sme mali nejedenkrát skvelú kulisu. Je to o to silnejšie, keďže išlo o historicky 1. extraligovú ženskú sezónu v našom meste a verím, že sa tam čoskoro vrátime,“ dodal na záver Ďorďai.

BK AS Trenčín – Dubček Bratislava 61:55

Body AS: Šoltésová 13 (3 trojky), Mamráková 13 (13 doskokov), Mihaljevičová 12, Barboričová 11, Bučková 8, Seifertová 3, Křenová 1.

Okrem extraligy sa klub pedantne venuje aj mládeži, čo je ich prvoradá priorita. Len štyri roky od vzniku majú plný počet mládežníckych kategórií.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac