Žilina zažije skvelú futbalovú atmosféru: chystajú majstrovstvá Európy do 21 rokov

fanusikovia žiliny Fanúšikovia Žiliny sa majú na čo tešiť. Foto: Daniel Stehlík/MŠK Žilina

ŽILINA – Majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov sa budú konať v ôsmich slovenských mestách od 11. do 28. júna 2025. Najtalentovanejších mladých futbalistov z celého kontinentu privíta aj Žilina.

V stredu 6. júna sa na mestskom úrade stretli organizátori a dohodli ďalšie kroky intenzívnej prípravy šampionátu. Predmetom prvého rokovania zástupcov mesta Žilina a organizačného výboru pre majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov boli kľúčové aspekty prípravy. V diskusii riešili otázky mobility, bezpečnosti aj nevyhnutných investícií do športovej infraštruktúry.

Zástupcovia mesta a výboru sa dohodli, že v úvodnej fáze spolupráce budú svoje aktivity zameriavať najmä na propagáciu podujatia. Včasné a efektívne informovanie nielen domácich, ale aj zahraničných fanúšikov sú pre úspech šampionátu zásadné. Tí si budú môcť zakúpiť lístky už na jeseň tohto roka.

„Sme veľmi radi, že Žilina je medzi ôsmimi slovenskými mestami, v ktorých sa budúcoročné majstrovstvá uskutočnia. V rámci príprav urobíme maximum, aby bolo všetko organizačne zvládnuté a fanúšikovia si z nášho mesta odnášali len pozitívne zážitky a dojmy,“ vyjadril sa primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

„Verím, že sa nám počas tých niekoľkých dní podarí navodiť na žilinskom štadióne a uliciach skvelú atmosféru, ako sa na mesto s dlhoročnou futbalovou tradíciou a mnohými úspechmi v tomto športe patrí,“ dodal.

Zápasy v Žiline sa budú hrať na Štadióne MŠK Žilina. Na majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov sa pripravuje aj sedem ďalších slovenských miest, konkrétne Bratislava, Trnava, Nitra, Dunajská Streda, Trenčín, Prešov a Košice. Slovensko tak bude ako prvá krajina v histórii hostiť všetkých 16 tímov. Organizátori preto dávajú dôraz aj na vzájomnú spoluprácu medzi hostiteľskými mestami.

„Teší nás záujem a pracovné nasadenie zástupcov mesta Žilina. Partnerstvo a spolupráca s hostiteľskými mestami sú kľúčovými faktormi pre vytvorenie jedinečnej atmosféry, a teda aj pre celkovú úspešnosť podujatia,“ vyjadril sa generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu Peter Palenčík.

Hostiteľské mestá získajú jedinečnú príležitosť zviditeľniť sa na medzinárodnej úrovni a prilákať turistov. Organizátori môžu nadviazať nové partnerstvá, lepšie plánovať a realizovať budúce projekty. Šampionát však otvorí aj príležitosti pre športovcov na zviditeľnenie.

V rámci 25. ročníka jedného z najväčších európskych športových podujatí sa odohrá 31 zápasov. Organizátori odhadujú, že na majstrovstvách by sa mohlo na Slovensku zúčastniť až 300-tisíc fanúšikov.

(Zdroj: mesto Žilina)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...