Hamáček vraj chcel vymeniť Vrbětice za Sputnik. Plánovaná cesta do Ruska s Dankom mu zavarila

Jan Hamáèek Andrej Danko Jan Hamáček a Andrej Danko. Foto: Michal Svítok/TASR

Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček chcel ešte pred vypuknutím diplomatického škandálu ohľadom výbuchu vo Vrběticiach skutočne odísť do Moskvy. Jeho cieľom mala byť podľa medializovaných informácií snaha uhladiť celú kauzu výmenou za ruské vakcíny a možnosť usporiadať samit prezidentov USA a Ruska. S dohadovaním jedného zo stretnutí v Rusku mal vraj pomôcť aj bývalý predseda NRSR Andrej Danko. Hamáček obvinenia popiera.

Ešte 14. apríla sa český vicepremiér, minister vnútra a vtedy zároveň zastupujúci minister zahraničných vecí Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteri pochválil tým, že sa v rámci zháňania vakcín proti ochoreniu COVID-19 po celom svete chystá aj na pracovnú cestu do Moskvy. Plánoval vyrokovať dodávky ruskej vakcíny Sputnik V.

Už o pár dní však bolo všetko inak. Cesta bola zrušená a Hamáček tvrdil, že ho premiér Andrej Babiš práve v deň jeho plánovanej cesty do Ruska potrebuje na rokovaní vlády.

Svoje prvotné správy o ceste do Moskvy označil minister vnútra za akúsi politickú kamufláž pred oznámením výsledkov vyšetrovania výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach z roku 2014. To pripísalo zodpovednosť za explóziu dvojici ruských agentov a viedlo k vzájomnému vyhosteniu diplomatov medzi Moskvou a Prahou.

Dva týždne po diplomatickom škandále, ktorý vyvolali výsledky vyšetrovania vrbětického výbuchu, sa ukazuje, že všetko mohlo byť úplne inak. Portál Seznamzpravy.cz informuje, že Hamáčkova misia v Moskve nemala byť len o zháňaní vakcín, či o politickom kamuflovaní pred zverejnením vyšetrovania udalostí, ktoré pred siedmimi rokmi pripravili vo Vrběticiach o život dvoch českých občanov.

Výmena s Ruskom

Český spravodajský server tvrdí, že minister vnútra, ktorý bol v tom čase poverený aj riadením rezortu diplomacie, chcel ísť do Ruska, aby celú vec uhladil. Už v tom čase bol pritom oboznámený s tým, že za výbuchom v muničnom sklade stoja podľa vyšetrovania agenti ruskej tajnej služby GRU.

Ututlanie informácie o medzinárodnom škandále, ktorý zverejnenie výsledkov vyšetrovania vrbětickej tragédie vyvolalo, chcel Hamáček údajne ponúknuť Rusku na výmenu. Dohoda vraj znela, že v Česku bude kauza potichu odložená, Rusi výmenou za to dodajú milión dávok Sputnika V a ruský prezident Vladimir Putin sa stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Prahe.

O pláne sa mal Hamáček na ministerstve vnútra radiť 15. apríla, teda deň po oznámení letu do Moskvy. S ministrom sa údajne stretli český veľvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, riaditeľ Úradu pre zahraničné styky a informácie (civilnej rozviedky) Marek Šimandl, riaditeľ Vojenského spravodajstva Jan Beroun a policajný riaditeľ Ján Švejdar. Neskôr mal doraziť aj najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman. Prítomný však údajne nebol zástupca kontrarozviedky, teda Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), ktorá vrbětický prípad vyšetrovala najdlhšie.

Stretnutie u Hamáčka a jeho údajný plán na ututlanie vyšetrovania Vrbětíc výmenou za vakcíny a usporiadanie stretnutia Biden-Putin v Prahe, ktoré sa na schôdzke malo preberať, potvrdilo niekoľko zdrojov.

Pomoc zo Slovenska

Rokovania v Moskve s ľuďmi blízkymi Vladimirovi Putinovi mal Hamáčkovi pomáhať dohovárať aj bývalý predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko. Aj on mal byť súčasťou delegácie, s ktorou český vicepremiér plánoval vyraziť v polovici apríla do Moskvy. Spája ich priateľstvo, ktoré si vybudovali ešte ako predsedovia parlamentov.

Danko údajne Hamáčkovi pomáhal dohadovať rokovanie s predsedom ruskej Štátnej dumy Vjačeslavom Volodinom, s ktorým má bývalý šéf slovenského parlamentu dobré vzťahy.

Andrej Danko (vľavo) a Vjačeslav Volodin počas stretnutia v Moskve 8. mája 2019. Foto: Jaroslav Bublinec/TASR

Danko svoju úlohu v tejto veci nechce komentovať. Odkázal, že sa nechce zúčastňovať na politických hrách, ktoré sa v Česku dejú pol roka pred voľbami.

Hamáček si cestu do Moskvy rozmyslel

Cestu do Moskvy si mal nakoniec ešte na schôdzke údajne rozmyslieť samotný Hamáček, keď mu český veľvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka odpovedal „áno“ na otázku, či si ho Rusi pri schôdzke nahrajú. To minister nechcel riskovať a od zámeru preto ešte na stretnutí cúvol, ale oficiálne od cesty upustil až o deň neskôr a v sobotu 17. apríla prišiel s vysvetlením, že ho Babiš potrebuje na rokovaní vlády dva dni nato. V rovnaký deň došlo k vyhosteniu ruských diplomatov pre kauzu výbuchu vo Vrběticiach.

Minister vnútra v reakcii na medializované informácie o vyššie popísanej schôdzke uviedol, že sú postavené na „špekuláciách a klamstvách, ktoré žiaden z účastníkov nepotvrdil a nemohol potvrdiť, pretože sa tak nestalo“.

Stretnutie s Hamáčkom však Seznamu potvrdila väčšina účastníkov schôdzky, ale nechceli hovoriť o bližších podrobnostiach. Najvyšší štátny zástupca (obdoba slovenského generálneho prokurátora) Pavel Zeman potvrdil, že na rokovanie s ministrom prišiel neskoro, keď už vraj bolo jasné, že žiadna cesta do Ruska sa neuskutoční, a tak považoval vec za vyriešenú.

Plánovaný výmenný obchod s Ruskom odmieta

Po uverejnení článku o schôdzke venovanej plánovanej ceste do Moskvy sa Hamáček na Twitteri bránil tým, že od 14. apríla bolo na jeho ministerstve niekoľko stretnutí s účasťou riaditeľov bezpečnostných zložiek, generálneho prokurátora a veľvyslanca ČR v Moskve. V žiadnej chvíli však podľa ministra „nebol predmetom rokovania akýkoľvek výmenný obchod s Ruskou federáciou“.

„Jedinou témou stretnutí bol dosah kauzy Vrbětice na bezpečnosť štátu a vzťahy medzi Českou republikou a Ruskom, okrem iného z toho dôvodu, že médiá mali preukázateľne časť informácií o kauze Vrbětice a hrozil ich únik. Aj z toho dôvodu je konštrukcia Janka Kroupu absolútne nelogická,“ napísal Hamáček na Twitteri v reakcii na medializované informácie.

Správy o tom, že by chcel nejak ututlať vrbětický škandál výmenou za vakcíny proti covidu a možnosť usporiadať samit Putin-Biden, český vicepremiér odmieta a tvrdí, že ide o špekulácie.


Ďalšie články