V Rimavskej Bani sa po rokoch opäť zídu rodáci

Stretnutie rodákov v Rimavskej Bani v roku 2019 Stretnutie rodákov v Rimavskej Bani v roku 2019. Foto: Obecrimavskabana.sk

RIMAVSKÁ BAŇA – Po piatich rokoch sa v Rimavskej Bani (okres Rimavská Sobota) opäť stretnú rodáci, ktorí sa z rodnej dediny rozišli do sveta. Podujatie organizované miestnou samosprávou sa začína v sobotu 15. júna o 13:00 na námestí v centre obce.

Celkovo ide už o štvrté stretnutie rodákov pochádzajúcich z Rimavskej Bane. Doteraz posledné sa konalo v roku 2019, ako informoval portál Echoviny.sk.

„Na posledné stretnutie vtedy prišlo asi 300 účastníkov, vrátane najstaršieho 90-ročného rodáka. Keďže máme veľa rodákov všelikde na Slovensku, sami sme zvedaví, koľkí z nich opäť prídu, pretože päť rokov je predsa len dlhá doba,“ povedala pre Banskobystrický Štandard starostka Rimavskej Bane Elena Polóniová.

Ako dodala, počítajú s vyššou účasťou hlavne strednej generácie, ale veria, že opäť prídu aj rodáci, ktorí sú už vo vyššom veku. Všetkých čaká bohatý kultúrny program.

„Verím, že na program prídu aj obyvatelia z okolitých obcí, ktorých aj touto formou na podujatie pozývam,“ uviedla starostka.

Podujatie sa začne príhovorom starostky, nasledovať budú vystúpenia speváckeho zboru Bona Fide a folklórneho súboru Kokavan. Po nich sa predstaví Ľudo Kuruc Band s hitmi Karola Duchoňa. Vystúpia aj členovia miestneho komunitného centra a celé podujatie ukončí tanečná zábava.

Rimavská Baňa je vďaka starobylému kostolu, rozhľadni a náučnému chodníku s tematikou Slovenského národného povstania jednou z dedín, ktoré v regióne vyhľadávajú turisti. Ďalšie gotické kostoly sú v neďalekých Kyjaticiach, Kraskove a Rimavských Zalužanoch.

Zámerom obce je preto zriadiť v bývalej fare turistické informačné centrum pre celé okolie.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...