Festival Viva Musica! prináša žánrové prepojenia. Aj tento rok bude výnimočný

Equilibrium String Quartet Aj renomovaný, poľský Equilibrium String Quartet bude súčasťou 20 ročníka festivalu Viva Musica! Foto: Viva Musica

BRATISLAVA – Jubilejný 20. ročník festivalu Viva Musica! prinesie dohromady 13 unikátnych koncertov. Súčasťou hudobného festivalu budú majstrovské kurzy v podaní svetoznámeho huslistu Maxima Vengerova a klaviristky Poliny Osetinskej. No najočakávanejší je záverečný koncert – zahrajú na ňom husľoví virtuózi Dalibor Karvay, Karol Daniš a Ondrej Janoška. Výnimoční huslisti, ktorí reprezentujú to najlepšie z husľového majstrovstva mladšej slovenskej generácie.

Od 4. júla do 15. augusta 2024 prinesie festival Viva Musica! 13 koncertov na rôznych miestach v Bratislave a jeden pridaný koncert v Stupave. Súčasťou programu budú opäť obľúbené koncerty v záhradách a parkoch s podtitulom Hudobné záhrady, ale aj majstrovské kurzy pod vedením svetoznámych umelcov. Festival neprináša len klasickú hudbu, ale aj ambient, elektrickú gitaru, dychový kvintet, trio perkusionistov či sólový cimbal.

Otvárací koncert jubilejného 20. ročníka festivalu Viva Musica! sa uskutoční 4. júla v Starej tržnici, do ktorej sa festival vracia po troch rokoch. Kapela Fallgrapp na čele s hudobníkom a producentom Jurešom Líškom v sebe spája podmanivú elektroniku s akustickými nástrojmi, sláčikovým triom a vokálom Nory Ibsenovej. Vrstvené aranžmány, spájanie s inými formami umenia, zaujímavé spolupráce, dôraz na vizuál a nezameniteľná atmosféra na koncertoch.

To je sú kombinácia, ktorá Fallgrapp zaraďuje medzi najpozoruhodnejšie slovenské projekty. Na koncerte zaznie výber toho najlepšieho z ich radových CD, ale aj piesne z nového albumu v autorských úpravách Andrey Kružliakovej, Haimoni Balgavej a Martina M. Štefánika. Fallgrapp zahrá spolu so Spectrum Orchestra pod vedením huslistu Jána Kružliaka ml.

Slovenská skupina Fallgrapp otvorí 20. ročník festivalu Viva Musica!. Foto: Viva Musica!

Exkluzívnou novinkou 20. ročníka festivalu Viva Musica!, ktorú organizátori oznámili len pred pár dňami, sú majstrovské kurzy pod vedením geniálneho izraelského huslistu Maxima Vengerova a klaviristky Poliny Osetinskej. Kurzy sa uskutočnia na druhý deň po ich spoločnom koncerte – v piatok 12. júla v čase od 10:00 do 12:30 na VŠMÚ v Bratislave.

Majstrovské kurzy sú určené pre aktívnych aj pasívnych účastníkov, avšak počet aktívnych účastníkov, ktorí budú môcť absolvovať majstrovskú lekciu pod vedením svetoznámych umelcov, je obmedzený.

Koncerty festivalu sa tento rok uskutočnia aj na nových miestach. Bratislavská Botanická záhrada bude neopakovateľnou kulisou pre koncert renomovaného poľského sláčikového kvarteta Equilibrium String Quartet, ktoré bude mať na festivale premiéru v sobotu 13. júla o 17:00.

Kvarteto sa špecializuje na historicky poučenú interpretáciu na dobových nástrojoch a objavovanie neznámej komornej hudby 18. a 19. storočia. V Bratislave okrem iného predstaví tvorbu u nás skoro neznámeho poľského autora Józefa Elsnera (medzi jeho žiakov patril aj Fryderyk Chopin).

Popri svetových hviezdach festival Viva Musica! nezabúda ani na jedno zo svojich ďalších, rovnako dôležitých poslaní. Tým je kontinuálna podpora mladých nadaných hudobníkov. Jedným z takýchto podujatí bude aj sólový recitál vynikajúceho mladého slovenského klaviristu Pavla Bohdana Zápotočného, ktorý bratislavskému publiku zahrá 8. augusta o 20:00 v Moyzesovej sieni. Pavol si pre svoj koncert vybral virtuózny program pozostávajúci z výberu z Rachmaninových Études-Tableaux op. 33 a op. 39, Lisztovej Après une lecture du Dante a Fantasia quasi Sonata či Mozartovej Sonáty pre klavír F dur KV 332.

Legendárny huslista Maxim Vengerov a klaviristka Polina Osetinskaja, koncert a Masterclass. Foto: V. M.

Novinkou festivalu je aj pridaný koncert mimo Bratislavy v Stupave. V rámci cyklu Hudobné záhrady sa v nedeľu 4. augusta o 17:00 v historickom Kaštieľskom parku predstaví vynikajúce sláčikové kvarteto Stories Quartet, ktoré tento rok na festivale vystúpi dvakrát.

Koncert bude venovaný pamiatke slávneho stupavského rodáka Angela Neumanna (1838 až 1910), ktorý bol operným spevákom, režisérom a neskôr významným divadelným riaditeľom v niekoľkých európskych divadlách. Na koncerte zaznejú sláčikové kvartetá dvoch velikánov hudby 19. storočia Antonína Dvořáka a Edvarda H. Griega.

Záverečný koncert festivalu Viva Musica! bude patriť štyrom husľovým virtuózom. Dalibor Karvay, Karol Daniš a Ondrej Janoška študovali hru na husliach v triede profesora Borisa Kuschnira, s ktorým si teraz po prvý raz spolu zahrajú na jednom pódiu. Boris Kuschnir je legendárnym profesorom hry na husliach, pod ktorého vedením vyrástli tie najväčšie hviezdy svetovej husľovej hry: Julian Rachlin, Nikolaj Szeps-Znaider, Alexandra Soumm či aktuálna hviezda María Dueñas.

Na jeho skvelé pedagogické pôsobenie odkazujú aj úspechy jeho slovenských absolventov. Všetci traja sa venujú sólovým či komorným hudobným projektom a každý z nich spojil svoju kariéru aj s významným telesom: Dalibor Karvay pôsobí ako koncertný majster orchestra Wiener Symphoniker, Karol Daniš je koncertným majstrom orchestra Grazer Philharmoniker / Oper Graz a Ondrej Janoška je členom dnes veľmi rešpektovaného a svetoznámeho zoskupenia Janoska Ensemble.

Výborný slovenský Stories Quartet zahrá na festivale až dvakrát. Foto: Viva Musica

Na Viva Musica! festivale zaznie v ich podaní v sprievode Orchestra Viva Musica! exkluzívny program zložený z diel Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldiho, Piotra Iľjiča Čajkovského, Henryka Wieniawskeho či Franza Waxmana. Výnimočný koncert sa uskutoční 15. augusta o 19:00 v Slovenskom rozhlase a bude tou najúžasnejšou bodkou a oslavou jubilejného, dvadsiateho ročníka.

Výnimočný koncert Viva Musica!: Daniš, Janoška, Karvay, Kuschnir & Orchester Viva Musica!, Foto: V. M.

Kompletný program 20. ročníka festivalu Viva Musica!

4. 7. 2024, 20:00, Stará tržnica – Viva Fallgrapp! & Spectrum Orchestra

6. 7. 2024, 19:00, Grassalkovichova záhrada – Indi Stivín & Collegium Stivinum

11. 7. 2024, 20:00, Veľký evanjelický kostol – Maxim Vengerov & Polina Osetinskaya

12. 7. 2024, 10:00, VŠMU –Maxim Vengerov & Polina Osetinskaya (majstrovské kurzy)

13. 7. 2024, 17:00, Botanická záhrada – Equilibrium String Quartet

18. 7. 2024, 20:30, Námestie pri Eurovea – Nina Kohout: Little Butterfly

20. 7. 2024, 19:00, Lisztova záhrada – KamBrass Quintet

23. 7. 2024, 20:00, Ponton (Tyršovo nábrežie) – Sean Shibe

27. 7. 2024, 19:00, Záhrada Domu Albrechtovcov – Hledíková, Matejča & Sinfonietta Bratislava

1. 8. 2024, 20:00, Nádvorie Starej radnice – Ľubomír Gašpar feat. Adam B.Ezra & NANOVO ensemble

3. 8. 2024, 17:00, Sad Janka Kráľa – Percussion Collective

4. 8. 2024, 17:00, Kaštieľsky park v Stupave – Stories Quartet (pridaný koncert)

8. 8. 2024, 20:00, Moyzesova sieň – Pavol Bohdan Zápotočný: Recitál

10. 8. 2024, 17:00, Kaštieľ v Čunove (záhrada) – Stories Quartet

15. 8. 2024, 19:00, Slovenský rozhlas – Daniš, Janoška, Karvay, Kuschnir & Orchester Viva Musica!


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...