Butkov zaplnili ľudia z celého Slovenska. Hudba bez bariér ponúkla jedinečný zážitok

titulka Hudba bez barier Počas Hudby bez bariér vyzbierali 28 400 eur. Z týchto peňazí pomôžu aj Rasťovi Kolekovi. Foto: Ľubomír Chochula.

BUTKOV – Už 12. ročník charitatívneho koncertu Hudba bez bariér sa konal 20. júna v Skalnom sanktuáriu Božieho milosrdenstva na posvätnej hore Butkov. V programe zahviezdili speváci Tomáš Klus, Martin Gyimesi či Ester.

Svoje umenie predviedla huslistka Martina Výbohová a veľký aplauz zaplneného hľadiska zožal aj 30-ročný vozičkár Rasťo Kolek z Považskej Bystrice.

Poslaním tohto projektu je pomáhať sociálne slabším a zdravotne znevýhodneným občanom. Jedným z nich je práve Rasťo, ktorý má detskú mozgovú obrnu a ktorý dostane časť z celkovej vyzbieranej sumy 28 400 eur zo vstupného.

Rasťov príbeh môže byť inšpiráciou a motiváciou nielen pre ďalších ľudí so zdravotným znevýhodnením, ale pre všetkých nás. Veľkú časť svojho života prežil v zariadení sociálnych služieb, odkiaľ pred pár rokmi odišiel, osamostatnil sa, čím si splnil svoj sen. V súčasnosti si prenajíma byt a žije s podporou osobnej asistencie.

Soňa Hajduchová a Rasťo Kolek. Foto: Ľubomír Chochula

„Nebola to jednoduchá cesta. Vyžadovalo si to množstvo úsilia, spoluprácu, trénovanie, ale aj veľa odvahy búrať bariéry a ísť do niečoho neznámeho. Som rada, že to dokázal a môže žiť tak, ako si praje. Chcem sa Rasťovi poďakovať za to, že môžem byť súčasťou jeho príbehu. Ďakujem mu za dôveru,“ povedala sociálna pracovníčka Centra sociálnych služieb Nádej v Dolnom Lieskove Soňa Hajduchová.

„Mám šťastie, že sú pri mne skvelí ľudí, ktorí to so mnou vydržia. Vďaka za podporu. Veľmi si to vážim, ale neviem, či si to zaslúžim,“ skromne poznamenal Kolek.

Hlavný organizátor a šéf OZ Parasport24 Miroslav Buľovský vysvetlil, že jeden celý rok budú Rasťovi platiť bývanie. Ak sa pridajú ďalší, bývanie zadarmo sa mu predĺži. Každý, kto chce Rasťovi pomôcť zlepšiť život, môže tak učiniť a prispieť mu v ľubovoľnej výške na tomto transparentnom účte.

Hneď v úvode koncertu mali návštevníci zimomriavky pri spoločnom vystúpení Martina Gyimesiho a Martiny Výbohovej. Zdroj: Ľubomír Chochula

„Ďalšia pomoc je pre deti so zdravotným hendikepom a na ich rehabilitáciu, ako aj na ďalšie žiadosti, ktoré dostávame. Teraz sa vyzbieralo 28 400 eur, čo je viac ako vlani, ale stále je to málo, aby sme uspokojili všetkých. O všetkých vyhovených žiadostiach informujeme na našich sociálnych sieťach,“ uviedol pre Trenčiansky Štandard Buľovský.

S Hudbou bez bariér 2024 je veľmi spokojný. „Mám dobrý pocit z tohto 12. ročníka. Po prvý raz v tomto projekte spievala moja krstná dcéra Ester, čo bol veľký zážitok, ale skvelí boli aj obaja speváci i huslistka. Už teraz mám v hlave to, ako by mohol vyzerať budúci 13. ročník. Nechajte sa prekvapiť, ale opäť to bude o charite,“ dodal hlavný organizátor.

Parádnu šou predviedol český spevák Tomáš Klus. Zdroj: Ľubomír Chochula

Hudba bez bariér je vždy magnetom pre divákov. Aj teraz prišli na horu Butkov návštevníci z celého Slovenska. Svojím vstupným prispeli na správnu vec a domov si odnášali veľké zážitky.

„Na tomto podujatí som bola po prvý raz. Veľmi sa mi páčil program a hlavne tá charitatívna stránka. Potešilo ma, koľko sa vyzbieralo a to, ako Rasťo, mladý chalan na vozíčku, má chuť do života a ako statočne bojuje. Môže nám ísť príkladom,“ podotkla pre Trenčiansky Štandard Zuzana Macurová zo Serede.

„Pri vystúpení Ester mi až slzy vyhŕkli, ale super bol i Martin Gyimesi a Tomáš Klus mal úžasnú šou, počas ktorej sme sa veľa nasmiali. Radi na túto akciu, kde svojou účasťou môžeme podporiť charitatívny projekt, prídeme aj na budúci rok,“ uzavrela Ľubica Kolníková z obce Ladce.

Speváčke Ester to s huslistkou takisto veľmi ladilo. Zdroj: Ľubomír Chochula
Tomáš Klus svojím spevom a šoumenstvom očaril publikum. Foto: Ľubomír Chochula
Martina Výbohová a Martin Gyimesi. Foto: Ľubomír Chochula
Tomáš Klus so svojím kolegom z Brna. Foto: Ľubomír Chochula
Huslistka so speváčkou Ester. Foto: Ľubomír Chochula
Areál na Butkove bol zaplnený divákmi. Foto: Ľubomír Chochula
Moderátor Ján Zgravčák a hlavný organizátor Miroslav Buľovský. Foto: Ľubomír Chochula

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...