Peter Núñez: Štandard je na ďalšej križovatke, potrebujeme viac novej energie

06_Nunez_MZ Foto: Matúš Zajac

V Štandarde dochádza k zmene vo výkonnej zložke. Pozíciu predsedu predstavenstva spoločnosti Statement Media Central Europe a.s., ktorá vydáva Štandard, preberá Martin Saidler mladší, konateľom bude Peter Peťovský. O zmenách a dôvodoch, prečo k nim dochádza, sme sa rozprávali s Petrom Núñezom.

Naposledy sme robili tento typ rozhovoru v septembri 2023, predtým vo februári 2021, zvykneme takto oznamovať dôležité informácie zvnútra Štandardu.

V obidvoch rozhovoroch sme hovorili o tom, kam smerujeme a čo sa u nás mení, či už o tom, že vidíme priestor pre Štandard a nové konzervatívne médium na trhu, potom o plánoch na ďalší rast, ale aj o zmene vlastníckych pomerov. Dnes už je to, o čom sme hovorili naposledy, realita. Saidler & Co. prevzali v novembri 2023 väčšinový podiel v Štandarde a teraz preberajú aj pozíciu predsedu predstavenstva v materskej firme. Ja sa sťahujem do „pasívnej“ pozície menšinového akcionára.

Čo to znamená v praxi?

Bol som a už nebudem konateľom spoločnosti, bol som predsedom predstavenstva a už ním nebudem. Zostávam, spolu s manželkou, vlastníkom 25 percent akcií. Ak som doteraz komunikoval len so šéfredaktorom a top manažmentom, keďže u nás platí pravidlo železnej opony medzi akcionármi a redakciou, odteraz už nebudem komunikovať ani s tebou ani s top manažmentom.

Kto sa stáva konateľom, predsedom predstavenstva, kto preberá výkonné kompetencie?

Pozíciu predsedu predstavenstva preberá pán Martin Saidler mladší, konateľom bude pán Peter Peťovský, tretí a najmenší akcionár Statement Media Central Europe a.s., ktorý vydáva Štandard, a tiež bývalý vydavateľ Trenčianskeho Terajšku.

Čo to znamená pre budúcnosť Štandardu, mení sa niečo pre čitateľov?

Ja dúfam, že len posun k ešte vyššej kvalite a k väčšiemu úspechu. Smerom k svetlým zajtrajškom (úsmev). Ak sa nám doteraz darilo prekonávať méty a očakávania, tak platí, že ich chceme prekonávať aj naďalej. Každý ďalší krok je však ťažší a ťažší a my potrebujeme nové impulzy, novú akceleráciu, novú energiu.

Kedy a ako tieto zmeny prebehli?

K dohode o zmenách prišlo niekedy v priebehu mája, kontinuálne však tieto procesy prebiehali už od novembra. Nie je to žiadna dráma, nekoná sa žiaden rozchod, som naozaj hlboko zainteresovaný na tom, aby Štandard prosperoval a bol stabilnou a silnou súčasťou našej mediálnej scény. Čo je pre mňa náročné, to je naša – myslím na seba a manželku – pozícia menšinového „pasívneho“ akcionára. Vo všetkom, čo som doteraz robil, to bolo naopak. Bol som vždy – vo svojich firmách aj v iných nastaveniach – exekutívnou zložkou. Toto je pre mňa úplne nová skúsenosť. Starnem, a toto je možno prvý krok v mojom presune do dôchodcovského stavu.

Kým na ten dôchodok ešte príde, si činorodý človek, Štandardom naplno žiješ štyri roky, v čom vidíš svoju úlohu pre budúcnosť?

Vo vzťahu k môjmu „core“ biznisu, t.j. k produkcii video kontentu, mám na stole množstvo nových projektov, tie si žiadajú moju plnú koncentráciu a väčšia porcia môjho času im rozhodne prospeje. Čo sa týka úspešne bežiacich projektov pre slovenské aj české televízie, tam sa nič nemení. Riešim tiež menší, ale veľmi náročný developerský projekt v centre Bratislavy. A tesne pred spustením je aj môj nový rodinný projekt prepojený s dronmi, blockchainom s AI, takže nuda rozhodne nebude.

Vo vzťahu k Štandardu si, predpokladám, svoju pozíciu budem chvíľu „hľadať“. Od novembra 2020, kedy Štandard vznikol, sme sa ocitli na niekoľkých križovatkách. Zažili sme, že pri výbere cesty, ktorú si volíme, nikdy nie je nič isté. Čo však bolo našim kompasom, ktorý nás úspešne viedol vpred, to bolo odhodlanie vybudovať úspešný a kvalitný mediálny projekt, ktorý bude schopný zmeniť spoločenský diskurz na Slovensku. Teraz, aj vďaka práci pána Hardoša vieme, že sa nám to podarilo.

Ale vieme aj to, že musíme ísť ďalej. Odhodlanie ľudí, ktorí odo dnes preberajú exekutívnu zodpovednosť vo firme je zvyšovať kvalitu textov a ambície celého projektu. Perspektívy, o ktorých sme sa v posledných mesiacoch bavili, majú širší, medzinárodný, presnejšie povedané stredoeurópsky rozsah. Takéto ambície presahujú moje skúsenosti a – dovolím si povedať – aj schopnosti. Budem však, samozrejme, rád, ak opätovne realita spojená s vývojom Štandardu prekoná moje najsmelšie očakávania.

Máš ešte niečo, čo by si chcel povedať na záver tohto rozhovoru?

Keďže od začiatku o Štandarde hovorím, že je to biznisový projekt, tak dnes v tejto súvislosti musím povedať, že ak raz budem predávať svoje akcie, snívam o tom, že budú mať obrovskú hodnotu. A som presvedčený, že moje sny sa kryjú aj so snami čitateľov Štandardu. Ja si prídem na svoj profit, oni budú čítať skvelé médium. Držme si spoločne palce, nech nám to vyjde.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...