Helena Vondráčková je späť. Vydáva album najväčších hitov v tanečných úpravách

Helenka Vondráčková Helenka Vondráčková vydáva album svojich hitov v tanečnej úprave. Foto: Lenka Hatasová

BRATISLAVA – Speváčka, tanečnica, stepárka a príležitostná herečka Helena Vondráčková vydáva pri príležitosti narodeninového galakoncertu v O2 aréne v Prahe Helena 77 album Dlouhá noc (Dance Hits Collection), ktorý produkuje známy slovenský DJ a producent Mark Voss.

Je obdivuhodné, ako táto spevácka diva, ktorá začínala svoju kariéru už v 60. rokoch minulého storočia v slávnom triu Golden Kids s Martou Kubišovou a Václavom Neckářom prekypuje aj dnes dobrou náladou a tvorivou energiou.

Album tanečných úprav najväčších hitov Heleny Vondráčkovej vytvoril spolu so speváckou legendou českého popu jeden z najvyhľadávanejších producentov tanečnej hudby česko-slovenskej scén Mark Voss. 

„S Markom sme sa spoznali síce len nedávno, o to intenzívnejšie prebehla naša spolupráca. Bolo fajn pozorovať, ako piesne, ktoré spievam vlastne už desaťročia, dostávajú úplne novú tvár,“ hovorí na stretnutie s producentom sama speváčka, ktorá sa takýmto spôsobom stane účastníčkou veľkých tanečných podujatí, na ktorých tieto piesne budú určite znieť v remixoch ďalších umelcov.

Najnezabudnuteľnejšie a najžiadanejšie Helenine piesne dostali novú podobu v štýle EDM – electronic dance music, čo je rozhodne štýl, ktorý letí nielen na diskotékach, ale aj na domácich párty. „Akoby sa piesne objavili v úplne inom svetle a mali inú energiu. Marek pristúpil k pôvodným nahrávkam síce s úctou, ale bez predsudkov, a ponúka na ne nový pohľad,“ vyjadrila sa k svojmu novému albumu sama Helenka Vondráčková.

Helenka a Mark sa v štúdiu skvele zabavili. Foto: W: Bros

Etablovaný producent Mark Voss, nedávno bodoval v rádiových hitparádach v Čechách s remixom hitu – V dolinách speváka Karola Duchoňa. Prišiel aj s prerábkou piesne Arabela od speváckej divy Dary Rolins. 

Tentokrát stál pred neľahkou úlohou nahrať celý album. „Každopádne to bola pre mňa obrovská výzva, ale aj zodpovednosť môcť si siahnuť na tie najväčšie hity speváckej legendy, akou je práve Helenka. Nebolo to jednoduché, priznám sa, pretože som k dielu pristupoval ako k remixom, ale snažil som sa vytvoriť nové tanečné verzie.

Práca s Helenou v štúdiu bola neuveriteľne profesionálna, ale aj zábavná a inšpiratívna. Občas som mal pocit, že už máme pár albumov za sebou,“ spomína si na chvíle veľmi tvorivého pobytu v štúdiu Mark Voss.

Helena Vondráčková tento rok oslavuje neuveriteľných 60. rokov na scéne. Už v tomto mesiaci štartuje jej veľké turné po Slovensku, Morave aj v Čechách, ktoré je už v súčasnosti v mnohých mestách beznádejne vypredané.

„Šnúra“ je naplánovaná na minimálne 11 koncertov, ktoré trvajú až do novembra 2024. (Nie je vylúčené, že Helenka pre veľký záujem pridá ešte aj nejaké špeciálne koncerty, prípadne vystúpi ako hosť na festivale.)

Aj to svedčí o fakte, že speváčku počúvajú minimálne tri-štyri generácie, ktoré si jej piesne zamilovali a čoskoro pribudnú ešte aj tí mladší. Okrem turné po Čechách a na Slovensku, nedávno zahájila mimoriadnu výstavu v Galérii Tančící dům v Prahe, s viac ako 300 exponátmi nazhromaždenými za celú svoju kariéru.

Tieto artefakty z jej kariéry podrobne mapujú 6 dekád, počas ktorých táto výnimočná speváčka teší svoje publikum a je stále na pódiách ako špičková interpretka česko-slovenskej hudobnej scény.

Nový album bude určite vychyteným kúskom na každej dobrej diskotéke. Foto: W. Bros

Pilotným singlom nového tanečného projektu Dlouhá noc je pieseň Sladké mámení. Ľahká hitovka dobre známa z komédie storočia – S tebou mě baví svět, od Márie Poledňákovej.

Diskografia Heleny Vondráčkovej je skutočne neuveriteľná. Len po roku 2000 vydala 40 najrôznejších hitových kompilácií, albumov rarít, výberov ako aj platní k Vianociam, či pesničky s inými slávnymi interpretmi.

Slovák Mark Voss nie je žiadnym nováčikom na našej hudobnej scéne. Na konte má nespočetné množstvo spoluprác, či už ako producent alebo dokonca autor piesní. Je spoluautorom a producentom hitu „Cítim vôňu lesa,” ktorým sa dostal poľahky medzi milionárov v počte prezretí na Youtube, aj na službe Spotify.

Mark je už ostrieľaný tvorca, napokon spolupracoval a vydával tvorbu aj v zahraničí. Napríklad aj na jednom z najväčších a najprestížnejších miest tanečnej scény vo svete, vo vydavateľstve patriacom legende tanečnej scény DJ Hardwellovi – Revealed records


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...