Ministerstvo vnútra dostalo pokutu 90-tisíc eur. Čurillovcov odstavilo priskoro

Slovakia's Security Council meets in Bratislava following PM's assassination attempt Matúš Šutaj Eštok. Foto: Profimedia

Úrad na ochranu oznamovateľov dal ministerstvu vnútra pokutu v súvislosti s postavením takzvaných čurillovcov mimo službu. Rozhodnutie podľa ministerstva obsahuje viaceré nedostatky a najmä nesprávne právne posúdenie veci, takže sa voči nemu odvolá.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok dva dni po nástupe do funkcie dočasne postavil mimo služby šesticu policajtov okolo Jána Čurillu. Bývalá špeciálna prokuratúra im však predtým udelila status chránených oznamovateľov. To znamená, že minister si mal najskôr pýtať povolenie od Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO).

Úrad by zhodnotil, či minister nekoná v pomste a keby jeho zámer schválil, Šutaj Eštok by mohol konať. To sa však nestalo, súčasný predseda strany Hlas tento úrad úplne obišiel.

Minister argumentoval tým, že dotknutí policajti sú trestne stíhaní, a teda má podľa zákona povinnosť odstaviť ich. Čurillovci sú obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a manipulovania veľkých káuz. Policajná inšpekcia koncom mája navrhla podať na nich obžalobu.

Súdy dali zatiaľ za pravdu ministrovi

Čurillovci sa po ministerovom personálnom rozkaze obrátili na civilné súdy so žiadosťou o neodkladné opatrenie. Snažili sa dokázať, že minister ich odvolal z pomsty a porušil právomoc verejného činiteľa. 

Niektorí na mestskom súde aj uspeli. Krajský súd v Bratislave však postupne zamietol všetky odvolania policajtov a skonštatoval, že preskúmanie postupu ministra v tejto veci je možné výlučne v rámci správneho konania.

Právny zástupca policajtov Peter Kubina koncom apríla informoval, že Správnemu súdu v Bratislave už podali všetky dotknuté správne žaloby proti nezákonnému postaveniu policajtov mimo službu.

Zaplatí takmer najvyššiu možnú sumu


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami