Nevychádzam z bytu, jedlo mi nosia. Čoraz viac Ukrajincov sa ukrýva pred odvodom

Ukrainian military officials stop men on the streets of Kyiv to check whether they have updated their information with the draft office, on June 11, 2024. (Brendan Hoffman/The New York Times) Príslušníci armády zastavujú tento mesiac mužov v Kyjeve, aby skontrolovali, či si aktualizovali svoje údaje na odvodovom úrade. Foto: Brendan Hoffman pre New York Times

Muži sa dôvodne obávajú, že povolanie do armády je jednosmernou vstupenkou do krvavej zákopovej vojny, kde ich pravdepodobne čaká nezmyselná smrť. Preto sa celé dni ukrývajú doma, aby sa vyhli odvodovým dôstojníkom, ktorí aktívne a tvrdo zasahujú na uliciach. Ich obavy približuje reportáž New York Times.

Najprv Vladyslav prestal chodiť do centra Kyjeva, aby sa vyhol kontrole dokladov odvodovými dôstojníkmi. Potom prestal cvičiť v posilňovni vzhľadom na hliadky v jeho okolí. Teraz trávi väčšinu dní vo svojom byte a často pomocou ďalekohľadu sleduje, ako dôstojníci doručujú povolávacie rozkazy cestujúcim, ktorí vychádzajú z neďalekej stanice metra.

„Teraz sú všade,“ povedal 45-ročný Vladyslav, ktorý si podobne ako ostatní ukrývajúci sa Ukrajinci, s ktorými sme robili rozhovor pre tento článok, neželal zverejniť svoje priezvisko. „Pokúsim sa vyhnúť tomu, aby ma chytili,“ povedal, „ale nie som si istý, či je to možné.“

Zatiaľ čo ruské sily útočia na celej frontovej línii, ukrajinská armáda sa zúfalo snaží doplniť svoje vojnou zničené sily a začala rozsiahlu mobilizačnú kampaň podporovanú novými zákonmi.

Hoci mnohí ukrajinskí muži odpovedali na výzvu slúžiť, niektorí ďalší sa pokúsili odvodu vyhnúť. Ešte pred poslednou mobilizáciou tisíce mužov utiekli z krajiny, aby sa vyhli službe, pričom niektorí z nich preplávali rieku oddeľujúcu Ukrajinu od Rumunska. Teraz, keď dôstojníci prehľadávajú mestá v krajine, aby povolali mužov vo veku od 25 do 60 rokov, sa mnohí ľudia ako Vladyslav skrývajú v obave, že povolanie do armády je jednosmernou vstupenkou do prvej línie.

„Teraz sú všade,“ povedal 45-ročný Vladyslav, keď hovoril o odvodových pracovníkoch. „Pokúsim sa vyhnúť tomu, aby ma chytili,“ dodal, „ale nie som si istý, či je to možné.” Foto: Brendan Hoffman pre New York Times

Nie je jasné, koľko mužov sa ukrýva, ale vo veľkých mestách, ako je Kyjev a Ľvov, majú skupiny na sociálnych sieťach, ktoré upozorňujú na pohyb odvodových dôstojníkov, desaťtisíce členov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami