Putin po Orbánovej návšteve: Vojna sa skončí, ak sa Kyjev vzdá štyroch oblastí

449763951_1028703618627236_4591892497291823213_n Foto: Viktor Orbán/FB

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok pricestoval do Moskvy na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ten v piatok Orbánovi povedal, že je pripravený diskutovať o „nuansách“ mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.

Putin, ktorý prijal Orbána v Kremli, uviedol, že si chce vypočuť postoj maďarského premiéra k situácii na Ukrajine a získať informácie o názoroch ostatných európskych lídrov.

Zároveň obvinil Kyjev, že nie je pripravený ukončiť vojnu a nepripúšťa prímerie, pretože tým pominie dôvod na predĺženie stanného práva a budú sa musieť konať prezidentské voľby. Putin tvrdí, že na Ukrajine by sa nemalo dosiahnuť len prímerie alebo dočasné zastavenie paľby, ktoré by umožnilo opätovné vyzbrojenie Kyjeva, ale konflikt treba definitívne ukončiť.

Ruský prezident: Ukrajina sa musí vzdať štyroch oblastí

Putin zopakoval svoje presvedčenie, že návrhy Moskvy by mali byť kľúčom k riešeniu konfliktu. Ukrajina sa podľa neho musí vzdať štyroch oblastí na východe a juhu, ktoré si nárokuje Moskva. „Hovoríme o úplnom stiahnutí všetkých vojakov z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a zo Záporožskej a Chersonskej oblasti,“ povedal Putin.

Rokovanie s Orbánom označil za úprimné a užitočné a poďakoval mu za návštevu Ruska. Hovorili aj o aktuálnych aspektoch bilaterálnej spolupráce i o naliehavých medzinárodných a regionálnych otázkach. Moskva podľa neho vníma návštevu maďarského premiéra ako pokus o obnovenie dialógu.

Putin povedal, že s Orbánom si vymenil názory na stav vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou. Tie sú podľa šéfa Kremľa na historicky najnižšej úrovni.

Orbán: Chcel som počuť Putinov názor

Orbán povedal, že hovoril s Putinom v čase, keď najdôležitejšie, čo Európa potrebuje, je mier. Ten však nepríde sám od seba, treba sa oň usilovať.

„Chcel som počuť názor pána Putina na tri dôležité otázky — prímerie, mierové rokovania a čo bude v Európe po vojne — a počul som ho. Ďakujem mu za úprimný rozhovor,“ konštatoval Orbán.

Po cestách do Kyjeva a Moskvy si Orbán uvedomil, že postoje oboch strán sú veľmi vzdialené. „Urobili sme však najdôležitejší krok: Nadviazali sme kontakt a v tomto smere budem pokračovať v práci,“ povedal Orbán.

Orbán ešte pred stretnutím avizoval, že s Putinom chce diskutovať o otázkach, ktoré sú dôležité pre Európu. „Maďarsko sa pomaly stane poslednou európskou krajinou, ktorá môže hovoriť s každým,“ uviedol.

„Dúfam, že budeme mať príležitosť vymeniť si názory na budovanie bilaterálnych vzťahov v tejto zložitej situácii a, samozrejme, hovoriť o perspektívach vývoja najväčšej európskej krízy, mám na mysli Ukrajinu,“ uviedol ruský prezident. Poznamenal, že Maďarsko prevzalo 1. júla rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Maďarský premiér prišiel do Ruska v rámci „mierovej misie“, oznámil pred stretnutím Orbánov hovorca Bertalan Havasi. Začiatkom tohto týždňa navštívil aj Kyjev, kde vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil prímerie s cieľom urýchliť ukončenie vojny s Ruskom.

Západ i Ukrajina reagujú

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v piatok uviedol, že návšteva Orbána v Moskve má bilaterálny charakter a maďarský premiér na ňu nedostal žiadny mandát Európskej únie.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok v reakcii uviedla, že ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia.

„Iba jednota a odhodlanie vydláždia cestu ku komplexnému, spravodlivému a trvalému mieru na Ukrajine,“ napísala šéfka EK v príspevku na sociálnej sieti X.

Severoatlantická aliancia bola zo strany Budapešti vopred informovaná o Orbánovej ceste do Moskvy na stretnutie s ruským prezidentom, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Viktor Orbán na týchto stretnutiach nezastupuje NATO. Zastupuje svoju vlastnú krajinu,“ uviedol.

Stoltenberg dodal, že Moskva zatiaľ výrazne nezmenila svoj postoj k vojne na Ukrajine a „nič nenasvedčuje tomu, že by bol Putin pripravený rokovať o mieri“.

Kyjev v piatok Orbánovu návštevu v Rusku kritizoval. „Rozhodnutie o tejto ceste prijala maďarská strana bez akejkoľvek dohody alebo koordinácie s Ukrajinou,“ informovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že Kyjev sa naďalej riadi zásadou „žiadne dohody o Ukrajine bez Ukrajiny“ a vyzvalo všetky krajiny, aby ju dodržiavali.        

Tusk skritizoval Orbána ešte včera

O plánovanej ceste maďarskej delegácie do Moskvy ako prvý informoval na sieti X novinár Szabolcs Panyi. Maďarské vládne lietadlo podľa neho let z Budapešti do Moskvy a späť absolvovalo už vo štvrtok, no na palube bola najskôr časť Orbánovej delegácie.

Na medializované informácie o stretnutí Putina a Orbána už reagoval poľský premiér Donald Tusk, tvrdý kritik Moskvy. „Zvesti o vašej návšteve Moskvy nemôžu byť, premiér Orbán, pravdivé, alebo áno,“ napísal na sociálnej sieti X.

Doplňme, že v utorok sa Orbán, ktorého krajina od pondelka predsedá Rade Európskej únie, stretol v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas vôbec prvej návštevy od začiatku vojny.

(tasr, dak, echo 24, tod, reuters, x, afp)
        


Ďalšie články