Cestovateľský semafor sa vracia. Do Česka už teraz slobodnejšie

Cesta medzi mestami Holíč a Hodonín, ilustračný záber. Foto: Lukáš Grinaj/TASR Cesta medzi mestami Holíč a Hodonín, ilustračný záber. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Pandémia slabne, očkovanie postupuje a konzílium odborníkov je naklonené znovuzavedeniu takzvaného cestovateľského semaforu. Slováci sa už teraz môžu tešiť z voľnejšieho cestovania.

Slovensko sa od pondelka 10. mája stalo prvou susednou krajinou Českej republiky, ktorú Praha označila v cestovateľskom semafore oranžovou farbou. To znamená, že na vstup do Česka stačí Slovákom už len registrácia online pred prechodom cez hranice a negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo maximálne 72 hodín starý PCR test. Nie je už potrebná karanténa, ale po príchode je v Česku na verejnosti nutné dva týždne nosiť respirátor.

Pandemická situácia v Česku sa stále zlepšuje a dochádza k rozvoľňovaniu opatrení. Otvorili sa už všetky obchody za dodržania maximálneho počtu zákazníkov na meter štvorcový a dodržania hygienických opatrení ako je nosenie respirátorov v interiéroch.

V nedeľu (9. mája) v Česku pribudlo podľa aktuálnych dát len 381 nových prípadov nákazy covidom, čo je najmenej od augusta minulého roka. V českých nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných už len niečo vyše 1 800 pacientov.

Foto: mzcr.cz

Na cestovateľský semafor, ktorý Česi už spustili, poukazuje tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS). Podľa neho sú aj odborníci z poradného konzília vlády naklonení k znovuzavedeniu pravidiel, ktoré by podobne ako vlani určili okolnosti návratu z rôznych krajín podľa hroziaceho rizika nákazy.

Klus tvrdí, že po rokovaní konzília z prvého májového týždňa sme zase o krok bližšie k obnoveniu cestovania a uvoľneniu cestovného režimu. Varuje však, že sa musíme „ponáhľať pomaly“ a i keď je už situácia u nás aj u susedov lepšia a zo dňa na deň zlepšuje, treba sa mať podľa tajomníka slovenskej diplomacie na pozore.

Prioritou pri otváraní hraníc za účelom rekreácie sú podľa Klusa naši najbližší susedia, keďže hranicami s Českom, Rakúskom či Poľskom a Maďarskom prechádzajú denne tisícky Slovákov cestujúcich za prácou. Navyše má v okolitých krajinách rodiny množstvo ľudí.

Cestovný semafor

Medzi „zelenými“ krajinami mali byť, samozrejme, tie, kde je situácia v súvislosti so šírením koronavírusu najlepšia. Príchod na Slovensko by mohol byť aj bez karantény, alebo len s konkrétnym testovaním v určitých prípadoch.

Ďalej by sme mali na základe cestovateľského semaforu pomyselné „červené“ rizikovejšie krajiny. Zaočkovaní občania alebo tí, ktorí už prekonali ochorenie COVID-19 a ešte majú imunitu, by však nemuseli ísť do domácej karantény ani po návrate z týchto „červených krajín“, stačil by test.

Veľmi vážne sa podľa Klusa na konzíliu odborníkov diskutovalo zavedenie takzvanej čiernej, najprísnejšej kategórie. Tá by zahŕňala krajiny, kde sa vyskytuje najviac nebezpečných variantov koronavírusu, ako napríklad v Brazílii, Južnej Afrike či Indii, kde sa pandémiu nedarí dostať pod kontrolu.

Ešte pred koncom núdzového stavu

Poteší aj informácia, že slobodnejšieho cestovania by sme sa na Slovensku mohli dočkať ešte skôr ako konca núdzového stavu.

„Panuje zhoda na možnosti zrušiť zákaz vycestovania za rekreáciou skôr, než spolu s koncom núdzového stavu, teda 28. mája. Toto skrátenie teda konzílium predbežne podporuje, hoci presný dátum zatiaľ nepadol. Stále je v hre aj možnosť, že by sa mohol uvoľniť už od 15. mája. Zároveň však platí, že všetkým sa ešte bude zaoberať Pandemická komisia vlády a napokon aj samotná vláda,“ píše Klus na svojom facebookovom profile.

Zlepšenie pandemickej situácie, uvoľnenie opatrení a postupný návrat do normálneho života boli aj témou oficiálnej návštevy premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) v susednom Rakúsku. Témou rozhovorov, ktoré Heger absolvoval s kancelárom Sebastianom Kurzom a prezidentom Alexandrom van der Bellenom bolo aj zabezpečenie slobody cestovania.

Klus informuje, že na návšteve Viedne sa politici zhodli na tom, že v záujme oboch krajín je teraz najmä úspešné zaočkovanie čo najväčšieho počtu občanov a spomínané zabezpečenie slobodného cestovania najneskôr do leta. Pomôcť by s tým mali takzvané digitálne zelené certifikáty. Tie by mali umožniť zaočkovaným, negatívne testovaným či tým, ktorí prekonali covid, aby mohli napríklad slobodne cestovať v rámci členských krajín EÚ či zúčastňovať sa na hromadných podujatiach a podobne.

Veľvyslankyňa Rakúska na Slovensku, Margit Bruck-Friedrich, navyše informovala o novinke pre slovenských pendlerov na Záhorí, ktorá platí od pondelka 10. mája. S jej návrhom na otvorenie priechodu Kompa Záhorská Ves – Angern (a teda prevádzkovanie kompy) pre všetky (nielen poľnohospodárske účely) v dvoch časových úsekoch (05.00 – 10.00; 15.00 – 20.00) súhlasila vláda aj odborníci vo Viedni. Klus verí, že aj vďaka tomuto kroku sa o niečo uľahčí pohyb občanov medzi Slovenskom a Rakúskom.


Ďalšie články