Atentát na Trumpa: Policajt vyliezol za strelcom na strechu po rebríku, no stiahol sa

Sobotnému atentátu na amerického exprezidenta Donalda Trumpa sa dalo zabrániť. Potvrdzujú to ďalšie informácie zverejnené v pondelok americkou tlačovou agentúrou Associated Press (AP).

Atentát na Donalda Trumpa Na archívnej snímke z roku 2021 pózuje atentátnik Donalda Trumpa, študent Thomas Matthew Crooks, ktorý maturoval na strednej škole v roku 2022 v americkom meste Bethel Park. Foto: TASR/AP

Na Thomasa Matthewa Crooksa totiž upozornili účastníci mítingu ešte pred streľbou, čo už potvrdili aj dvaja príslušníci orgánov činných v trestnom konaní v rozhovore pre AP pod podmienkou zachovania anonymity.

„Miestny strážca zákona vyliezol na strechu a našiel Crooksa, ktorý na neho namieril pušku. Policajt ustúpil po rebríku a strelec rýchlo vystrelil smerom k Trumpovi, povedali úradníci. Vtedy ho ozbrojenci americkej tajnej služby zastrelili, uviedli úradníci,“ píše AP.

Tento moment by mohol vysvetľovať to, prečo Crooks Trumpa netrafil. Atentátnik sa totiž mohol nachádzať pod tlakom uvedomujúc si, že ozbrojené zložky o jeho prítomnosti vedia. Je to však len jedna z hypotéz.

Výpoveď svedka pre BBC

Už zopár hodín po atentáte obletela svet výpoveď svedka Grega Smitha pre britskú televíznu stanicu BBC, podľa ktorej muža s puškou videli na streche niekoľko minút pred výstrelmi.

Smith povedal, že na strelca upozornil políciu. „Ukazujeme naňho, polícia beží dole po zemi, my hovoríme: ‚Hej, človeče, na streche je chlap s puškou’… a polícia nevedela, čo sa deje,“ povedal.

Smith doplnil, že sa tri až štyri minúty snažil upozorniť úrady, ale domnieval sa, že pravdepodobne nemohli vidieť strelca kvôli sklonu strechy.

Svedkyňa: Syn sa pozrel hore a zbadal strelca

V podobnom duchu ako Smith sa neskôr vyjadrili aj iní účastníci zhromaždenia vrátane dvoch žien, ktoré predvolebné stretnutie sledovali mimo vymedzenej oblasti za plotom, hoci mali k dispozícii lístky.

Valerie Fennellová a Deb Kuminkoskiová, ktorým leteli projektily priamo nad hlavou, opatrenia mimo bezpečnostného perimetra pre stanicu NBC News opísali ako lacné.

Fennellová strelca nevidela, ale povedala, že jej syn áno a že videl aj pušku. Vysvetlila tiež, že spozoroval, ako sa ostreľovači poriadkových zložiek „dali do pozície“ a mierili ich smerom, pričom stáli v jednej línii s miestom, kde sa nachádzal strelec.

Fennellová povedala, že jej syn sa otočil, aby videl, na čo ostreľovači mieria. „Pozrel sa hore a uvidel strelca,“ povedala Kuminkoskiová, „osobu s dlhými vlasmi, celú natiahnutú, pripravenú strieľať. Videl to skôr, ako došlo k akejkoľvek streľbe,“ doplnila.

Útočník podľa FBI konal sám

Kevin Rojek, agent zodpovedný za pobočku FBI v Pittsburghu, povedal, že „je prekvapujúce“, že strelec bol schopný spustiť paľbu na pódium predtým, ako ho tajná služba zabila.

Šéfka Tajnej služby Spojených štátov amerických (USSS) Kimberly Cheatleová bude čeliť otázkam v Kongrese, kam už je predvolaná, aby vypovedala. Atentát majú vyšetrovať hneď dva výbory – v Senáte aj v Snemovni reprezentantov.

Streľba mu vraj nešla

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v nedeľu oznámil, že útočník konal sám. Streľbu vyšetrujú ako atentát, no tiež možný čin vnútroštátneho terorizmu.

Predstavitelia FBI novinárom povedali, že úrad skúma účty podozrivého na sociálnych sieťach, na ktorých zatiaľ nenašli žiadne výhražné vyjadrenia. Zdôraznili, že vyšetrovanie je v počiatočnom štádiu a dosiaľ nezistili, že by sa muž riadil nejakou ideológiou. Nič nenaznačuje ani problémy s duševným zdravím.

Atentátnik bol členom pensylvánskeho streleckého klubu, informovala stanica NBC News s odkazom na oznámenie klubu. Podľa jeho mladšieho spolužiaka zo strednej školy nebol mladík prijatý do školského streleckého tímu, pretože mu streľba nešla.

Podľa medializovaných informácií v jeho dome a aute, ktorým prišiel na miesto činu, našli výbušné zaradenia.

(tod/tasr)