Axios: Biden sa môže vzdať kandidatúry na prezidenta už tento víkend

Americký prezident Joe Biden by mohol vzdať opätovnú kandidatúru na túto funkciu už cez víkend. S odvolaním sa na viacerých demokratických predstaviteľov o tom vo štvrtok podvečer stredoeurópskeho času informoval portál Axios.

Joe Biden Prezident Joe Biden schádza po schodoch Air Force One na leteckej základni Dover v Delaware v stredu 17. júla 2024. Foto: TASR/AP

Politik podľa predstaviteľov jeho strany už v súkromí rezignoval na rastúci tlak, zlé prieskumy a nevyhovujúci zdravotný stav, hoci sa navonok sa tvári inak.

Pripomeňme, že začiatkom tohto mesiaca Biden počas rozhovoru s moderátorom stanice ABC Georgeom Stephanopoulosom povedal, že z prezidentského súboja odstúpi len vtedy, ak mu to povie „Pán Všemohúci“.

Problém za problémom

Tlak na súčasného šéfa Bieleho domu posledné dni narastá do extrémnej podoby, pričom v uplynulých hodinách televízia CNN informovala, že v súkromní sa voči jeho ďalšiemu mandátu ohradila už aj bývalá šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Denník Washington Post zas priniesol správu o tom, že aj niekdajší americký líder Barack Obama povedal spojencom, že Biden by mal zvážiť svoju kandidatúru a že jeho šanca obhájiť mandát sa výrazne zmenšila. Podľa Obamu sa, naopak, zväčšujú vyhliadky na triumf Donalda Trumpa.

Najnovší prieskum, ktorý realizovalo americké Centrum pre výskum verejných otázok inštitútu NORC a agentúry Associated Press (AP), ukázal, že takmer dve tretiny amerických demokratov chcú, aby Biden stiahol svoju opätovnú kandidatúru na prezidenta a umožnil tak Demokratickej strane nominovať iného kandidáta.

Prezidentove ambície skomplikoval aj víkendový atentát na jeho rivala Trumpa, po ktorom sa voličské nálady ešte viac naklonili v prospech tohto kandidáta republikánov.

Signifikantným momentom je tiež to, že viaceré osobnosti zo Silicon Valley, ktoré sa dlho považovali za baštu demokratov, sa rozhodli opustiť tím Joea Bidena a začali prispievať na kampaň Donalda Trumpa. Azda najviac sa v tomto ohľade skloňuje meno Elona Muska.

Už 81-ročný Biden, ktorý je viacnásobne zaočkovaný, je navyše aktuálne oslabený aj prítomnosťou koronavírusu. Prejavujú sa u neho mierne príznaky choroby, má kašeľ a nádchu a je celkovo malátny.

Musí sa rozhodnúť sám, ibaže…

Pripomeňme, že prezidenta nemôžu donútiť odísť, keďže má podporu od delegátov. Rozhodnutie vzdať sa súboja o kreslo by muselo prísť z jeho iniciatívy a za jeho vlastných podmienok.

Viacerí republikáni v Kongrese, ale i žurnalisti však poukázali na možnosť využitia 25. dodatku Ústavy Spojených štátov. Podľa neho môže viceprezident a nadpolovičná väčšina členov kabinetu vydať písomné vyhlásenie, že prezident „nie je schopný vykonávať (svoje) právomoci a povinnosti“.

Dokument by úradníci poslali predsedovi Snemovne a lídrovi väčšiny v Senáte, pričom viceprezident by podľa článku 4 tohto dodatku „okamžite prevzal“ prezidentské právomoci.

Ak by prezident toto vyhlásenie svojich podriadených vetoval, tí by mali 48 hodín na účinné prelomenie veta. Následne by mali obe komory Kongresu 48 hodín na zasadnutie, na ktorom by najmenej dvojtretinovou väčšinou vyhlásenie schválili.

Nahradiť ho môže Harrisová

„Najpravdepodobnejším scenárom je, že sa Biden vzdá kandidatúry a podporí Harrisovú [viceprezidentku Kamalu Harrisovú, pozn.red.] – ale tiež sa prikloní k tomu, že nechá delegátov, aby to vyriešili, ak to strana bude cítiť inak. To by malo za cieľ potlačiť akúkoľvek kritiku, že Demokratická strana je nedemokratická,“ napísal Axios.

Rovnaký zdroj ešte koncom júna napísal, že Biden môže skoncovať s opätovnou kandidatúrou, ak sa tak rozhodne jeho najbližšia rodina a poradcovia. Jeho verdikt vraj môže ovplyvniť predovšetkým manželka Jill Bidenová, jeho mladšia sestra Valerie Bidenová, rodinný priateľ Ted Kaufman a úzka skupina poradcov z Bieleho domu.

Nominačný kongres americkej Demokratickej strany, na ktorom delegáti zvolia kandidátov na prezidenta a viceprezidenta, sa uskutoční 19. až 22. augusta v Chicagu.

(tod/tasr)