Musk nie je jediný. Miliardári zo Silicon Valley presúvajú peniaze od Bidena k Trumpovi

Jeden z najbohatších ľudí na svete Elon Musk nedávno oznámil, že bude mesačne prispievať 45 miliónmi dolárov na kampaň republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. A podľa Wall Street Journal a Axios nie je jediným americkým miliardárom a inovátorom, ktorý tak urobil.

profimedia-0680976674 Zakladateľ spoločnosti PayPal Peter Thiel podporuje Trumpa už dlhšie obdobie. Foto: Profimedia.sk

Viaceré osobnosti zo Silicon Valley, ktoré sa dlho považovali za baštu demokratov, sa rozhodli opustiť tím Joea Bidena a začali prispievať na kampaň Donalda Trumpa. Prekáža im napríklad regulácia kryptomien alebo prísnejšie sankcie zo strany amerického protimonopolného úradu pod vedením Joea Bidena.

Nedávno na kampaň Donalda Trumpa prispel Antonio Gracia, bývalý generálny riaditeľ koncernu Tesla a dnes člen dozornej rady spoločnosti SpaceX. Okrem toho napríklad Shaun Maguire a Doug Leone. Leone pritom verejne odsúdil Trumpa po útoku na Kapitol v roku 2021.

Podľa portálu Axios Trumpovu kampaň podporili aj Marc Andreessen a Ben Horowitz, ktorých spoločná firma Andreessen Horowitz je jedným z najväčších investorov do startupov na svete s majetkom vo výške približne 42 miliárd dolárov.

Práve rastúcou reguláciou malých a začínajúcich podnikov odôvodnili zakladatelia firmy svoje rozhodnutie svojim zamestnancom. Podľa ich názoru súčasná vláda viac dusí startupy ako veľké globálne spoločnosti. Ľuďom v Sillicon Vallley prekáža aj prísnejšia regulácia kryptomien.

Aj ľudia s väzbami na Vancea

Medzi Trumpových podporovateľov však patria aj známi republikáni z posledných rokov, ako napríklad Peter Thiel, ktorý stál za založením spoločností PayPal a Facebook a v roku 2016 vystúpil na nominačnom zjazde republikánov. Trumpa podporuje aj bývalý šéf spoločnosti Google Eric Schmidt.

Thiel aj Andreessen majú tiež väzby na súčasného kandidáta na viceprezidenta J. D. Vancea. Ten predtým založil v Silicon Valley firmu Narya Capital, ktorú podporovali Andreessen aj Schmidt. Peter Thiel zasa podporil Vanceho v kandidatúre do Senátu v roku 2022.

Práve nominácia Vancea, ktorý je v Silicon Valley dobre známy, spolu s podporou Muska, katastrofálnym vystúpením Bidena v debate s Trumpom či nariadeniami Bidenovej administratívy by podľa ľudí, s ktorými sa Wall Street Journal rozprával, mohli viesť k nárastu podpory pre Trumpa v Silicon Valley.

Aktivisti na úradoch

Miliardár a investor Shervin Pishevar, ktorý v minulosti investoval do spoločností Uber a Airbnb, sa pre Wall Street Journal otvorene vyjadril k tomu, čo si podľa neho myslí mnoho ľudí v Silicon Valley: „Ak sa pozriete na Bidenovu administratívu, do SEC (Komisia pre cenné papiere a burzy), FDA (Úrad pre kontrolu potravín a liečív) a FCC (Federálna komisia pre komunikácie) vymenoval množstvo ľudí, ktorí sú doslova aktivistami, ktorí zavádzajú príliš prísne opatrenia a nepodporujú inovácie. To sa komunity Sillicon Valley veľmi dotklo,“ povedal Pishevar.

O podpore Trumpa sa v posledných dňoch vyjadril aj významný americký investor Bill Ackman. V posledných mesiacoch stál na čele snáh čeliť antisemitizmu na amerických univerzitách. Ako absolvent Harvardu a jeho dlhoročný podporovateľ vyzval na obmedzenie financovania univerzity jej bývalými členmi a podporil napríklad kongresové vypočutia, ktoré vyústili do odstúpenia šéfky Harvardu.

Práve antisemitizmus niektorých radikálnych členov Demokratickej strany zohráva podľa Wall Street Journal úlohu aj pri prípadnej podpore Trumpa v Silicon Valley.

(echo24)