Prešovčanky čakajú na preventívny ultrazvuk prsníkov dva aj tri roky. V čom je problém?

PREŠOV – Zaskočená ostala Prešovčanka, ktorá sa na odporúčanie svojho gynekológa mala objednať na preventívne ultrasonografické vyšetrenie (USG) prsníkov. Vo viacerých zdravotníckych zariadeniach jej totiž zahlásili čakaciu dobu dva až tri roky. Ministerstvo zdravotníctva aj Národný onkologický inštitút sa však zhodujú, že u zdravých mladých žien nie je nevyhnutné absolvovať toto vyšetrenie každoročne.

153 (1) Ilustračná foto: www.freepik.com

Prešovčanka Lucia sa na výzvu svojho gynekológa, ale aj z vlastného presvedčenia chcela objednať na preventívnu sonografiu prsníkov. Na jej nemilé prekvapenie sa takmer od každého poskytovateľa tejto služby dozvedela, že ju môže absolvovať až v ďalekej budúcnosti.

„Volala som hádam do všetkých inštitúcií v Prešove. Výsledkom bolo, že najbližší voľný termín mi našli až v máji 2026,“ ozrejmila denníku Štandard. Pohoršené a vyľakané ostali aj ostatné ženy, s ktorými sa podelila o svoj zážitok na sociálnej sieti. „Nie je to v poriadku, zrejme chýbajú lekári,“ myslí si jedna. „Ja som taktiež termín dostala na rok 2026, objednávala som sa hneď po tohoročnom sone,“ vysvetľuje druhá podobnú skúsenosť.

Viaceré zo žien odporúčali absolvovať vyšetrenia v iných mestách ako Giraltovce, Levoča, Bardejov či Krompachy. Krátke čakacie doby hlásia Prešovčanky aj v súkromných zariadeniach v Prešove. Tam si však za vyšetrenie zaplatíte. „Platím, no viem za čo. Dôkladnejšie vyšetrenie som nezažila,“ zdôverila sa jedna z pacientiek na adresu súkromného centra.

Preventívne ultrasonografické vyšetrenie dnes odporúčajú gynekológovia svojim pacientkam spravidla raz ročne, pri preventívnej gynekologickej prehliadke. Po štyridsiatke ho každý druhý rok nahradí mamografia. Účelom má byť včasné odhalenie zmien alebo ochorení v prsníkoch.

Ultrasonografické vyšetrenie prsníkov je metóda, ktorá využíva vlastnosti ultrazvukového vlnenia na zobrazovanie vnútornej štruktúry prsníkov.

Mamografické vyšetrenie je lekárske vyšetrenie mäkkým rontgenovým žiarením, ktoré zobrazuje vnútorné tkanivo a žľazu prsníkov, a tým pomáha odhaliť mnohé prípady rakoviny prsníka v ranom štádiu.

Problém majú bezplatné pracoviská

V súčasnosti toto vyšetrenie v Prešove môžu ženy absolvovať vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana, v Poliklinike ProCare Sekčov, v pracovisku Gynstar na sídlisku II, v súkromných zdravotníckych zariadeniach na poliklinike na Levočskej ulici, na Justičnej ulici či v niektorých súkromných gynekologických ambulanciách. Pracovisko Gynstar momentálne však kvôli dlhodobej PN lekárky nezapisuje nové žiadateľky o sono prsníkov do konca roka.

Súkromné zariadenia problém s nadmerne dlhými čakacími lehotami nemajú. Na vyšetrenie sa dostanú ženy do pol roka. Pre bežné obyvateľky však predstavuje problém cena, ktorú musia za toto vyšetrenie uhradiť. Pohybuje sa v rozmedzí od 20 do 50 eur. Štátne zariadenia, v ktorých je vyšetrenie bezplatné, naopak bojujú s náporom pacientiek a následne sa predĺžujúcimi termínmi.

„Momentálna situácia je naozaj taká, že v prípade preventívnych sonografických vyšetrení prsníkov poliklinika ProCare Prešov objednáva pacientky až na rok 2026. Záujem o toto konkrétne sonografické vyšetrenie výrazne prevyšuje personálne kapacity polikliniky a v blízkej dobe to nie je v jej silách, žiaľ, zmeniť,“ konštatovala Bianka Krejčíová, PR špecialistka spoločnosti Penta Hospitals, pod ktorú poliklinika na sídlisku Sekčov spadá.

Ako ďalej uviedla, jedným z dôvodov nadmerného počtu pacientiek môže byť aj nedostatočný počet zazmluvnených poskytovateľov v regióne Prešova, ktorí sú ochotní tento špecifický rádiologický výkon vykonávať. Informovala tiež, že v prípade mamografie je situácia iná. „Mamografické vyšetrenie prsníkov je dostupné pre ženy vo veku nad 40 rokov už v priebehu niekoľkých dní,“ dodala.

Nemocnica: Naše kapacity sú maximálne naplnené

Vo Fakultnej nemocnici J .A. Reimana v Prešove majú ženy sonografické vyšetrenie prsníkov k dispozícii na rádiologickom oddelení chirurgického monobloku na 1. poschodí prešovskej nemocnice. Na preventívne vyšetrenie sa však momentálne dostanú najskôr o tri roky.

„Akútne stavy, kontroly po zákrokoch a vážnych stavoch sa však realizujú hneď. Keďže prešovská nemocnica je aj skríningovým centrom, preventívne vyšetrenia sa aktuálne objednávajú až na marec 2027. Bohužiaľ, tento stav nás samozrejme neteší, máme však maximálne naplnené naše kapacity,“ ozrejmila hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Dodala, že nemocnica plánuje v súvislosti s budúcimi zmenami posun v tejto oblasti, aby sa čakanie skrátilo. Avizované budúce zmeny sa týkajú výstavby novej vojenskej nemocnice, ktorá by mala byť realitou približne o tri roky.

Rakovina prsníka na čele nádorových ochorení

Podľa posledných publikovaných údajov Národného onkologického registra na Slovensku pribudne ročne viac ako 3 000 nových prípadov rakoviny prsníka, pričom toto ochorenie stále stojí na čele rebríčka nádorových ochorení u žien na Slovensku i celosvetovo.

Podľa klinickej onkologičky a garantky v Národnom onkologickom inštitúte Márie Rečkovej, ak u ženy nie je identifikované zvýšené riziko rakoviny prsníka, indikovanie preventívneho USG prsníkov nemá medicínske opodstatnenie.

„Naopak ultrazvukové vyšetrenie ako preventívne vyšetrenie mladých žien EUSOBI (The European Society of Breast Imaging) neodporúča, keďže neprináša dostatočný medicínsky benefit. Dokonca môže viesť k iatrogénii (poškodeniu) žien. Ultrazvukové vyšetrenie má však svoje miesto v prípade doplňujúceho vyšetrenia ku skríningovej mamografii, či magnetickej rezonancii prsníkov, alebo ako diagnostické vyšetrenie v prípade, ak je žena symptomatická,“ uviedla odborníčka.

V prípade žien, ktoré majú nádorové ochorenie v rodine, onkologička upokojuje. „Ak sa vyskytuje nádorové ochorenie v rodine, nemusí to nutne znamenať zvýšené riziko pre príbuzných. Pre stanovenie genetického rizika však existujú odporúčané postupy, ktoré zvýšené riziko dokážu identifikovať,“ dodala.

V prípade, že sa genetické riziko potvrdí, žene, v závislosti od jej veku, odporúčajú určité skríningové zobrazovacie vyšetrenia. „Tie sú indikované v ročnom intervale, a vtedy dvojročný, alebo trojročný interval nie je dostatočný,“ upresnila.

Raz za dva roky je dostačujúce, tvrdí ministerstvo

Podľa aktuálne platnej slovenskej legislatívy je USG prsníkov indikačne obmedzené na jedenkrát za dva roky u zdravých žien. Čakacia doba je teda v poriadku. Tvrdí to Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré zároveň dodáva, že „dnes už vieme, že USG prsníkov nemá u mladých žien medicínsky odôvodnený zmysel“.

„V mladej fertilnej žľaze má totiž sonografia vysokú falošnú pozitivitu pre veľký výskyt benígnych [nezhubných, pozn. red.], hormonálne podmienených ložiskových zmien, ktoré sa morfologicky môžu prekrývať s malignitou [zhubnosťou, pozn. red.].

Výsledkom sonografickej prevencie je nárast počtu doplňujúcich vyšetrení, biopsií a skorších kontrol benígnych lézií na potvrdenie ich benignity. To má negatívny dopad na psychiku žien i nákladovú efektivitu takéhoto preventívneho programu, nespĺňa požadované kritérium dostatočnej prevahy benefitov nad rizikami pre jednotlivca i populáciu,“ vysvetlilo svoj postoj Ministerstvo zdravotníctva.

Dodáva, že z uvedených dôvodov väčšina odborných spoločností a expertov neodporúča rutinný skríning karcinómu prsníka u mladých asymptomatických žien priemerného rizika pod 40 rokov. Nie je efektívny, nevedie k želanému poklesu mortality a naopak vedie k neúmernej iatrogénii [poškodenie, pozn. red.] zdravých žien.

Gynekológovia: Stav prsnej žľazy sa môže zmeniť aj za tri mesiace

Podľa nami oslovených gynekológov pracujúcich v obvodoch je však preventívne ultrazvukové vyšetrenie u žien raz ročne adekvátne. Prsná žľaza sa podľa ich slov dokáže zmeniť aj za tri mesiace, pričom vek úlohu nezohráva.

Rovnako tak tvrdia, že ultrazvukové vyšetrenie raz ročne pre organizmus škodlivý nie je. Problémom je podľa ich slov neochota preplácania tohto úkonu poisťovňami a nedostatok odborníkov. Gynekológovia apelujú aj na samovyšetrovanie prsníkov a na pravidelné gynekologické kontroly. Pomohla by tiež podľa nich iniciatíva samotných pacientiek, napríklad petícia za vyššiu dostupnosť tohto preventívneho vyšetrenia.

Pozor na legislatívne zmeny

Podľa klinickej onkologičky Rečkovej pracovná skupina Ministerstva zdravotníctva pre mamografický skríning sa v rámci úpravy zákona 577/2004  dohodla navrhnúť zmenu vekovej hranice cieľovej populácie pre mamografický skríning zo súčasných 50-69 rokov na 45-75 rokov.

„V súlade so súčasnými európskymi odporúčaniami sa tiež dohodla na odstránení ultrasonografie prsníkov raz za dva roky v rámci gynekologickej prehliadky. Ide o medicínsky nadbytočné vyšetrenie, pokiaľ nie je následným vyšetrením skríningovej mamografie a takýto postup je na základe EUSOBI odporúčané nepoužívať,“ dodala.

Podľa údajov MZ SR je počet žien vo veku nad 15 rokov v Prešovskom kraji 335 276. Na jeden ultrazvukový prístroj tak pripadá 683 žien. „Ak má rok 251 pracovných dní, vychádza to na tri pacientky denne na jeden prístroj,“ dodal komunikačný odbor MZ SR. Celkový počet ultrazvukových diagnostických prístrojov v Prešovskom kraji je 491.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac