Vyvesenie dúhovej vlajky štátnym orgánom môže byť porušením zákona, no nie trestným činom

Na Námestí slobody v Bratislave viala dúhová vlajka so slovenským znakom, ktorú tam podľa vyjadrení ministra Tarabu vyvesil „progresívny magistrát mesta“. Minister životného prostredia Tomáš Taraba vidí v danom vystavení vlajky trestnú činnosť, a preto sa rozhodol podať trestné oznámenie za hanobenie štátnych symbolov, a to rovno na generálnu prokuratúru. Zákon, judikatúra, ako aj odborná obec sa na tento prípad pozerá celkom odlišne.

tomáš taraba Tomáš Taraba. Foto: Jakub Kotian/TASR

Podľa názoru ministra životného prostredia, ak dúhová vlajka neznamená hanobenie štátnej zástavy, tak potom už hanobením nie je nič. Dodal, že je najvyšší čas zobrať strategické kultúrne pamiatky naspäť do vlastníctva Slovenskej republiky, kým ich progresívne vedenie mesta nenechá zneuctiť rovnako. Reagoval tak na vyvesenie dúhovej vlajky počas Dúhového Pridu.

Minister Taraba vidí v tomto kroku podnet na zmenu legislatívy a avizuje predloženie nového zákona o štátnych symboloch v septembri 2024. Nejde o prvý takýto pokus o zmenu zákona, v minulosti sa už o ochranu štátnych symbolov snažila strana Kotleba – ĽSNS. Poslanci tejto strany predložili návrh zákona, ktorý by zaviedol samostatný trestný čin hanobenia štátnych symbolov Slovenskej republiky, pričom poukazovali na nedostatočnú právnu úpravu zaradenú pod výtržníctvo.

Odborníci trestný čin nevidia


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.