Prokurátor Lipšic otvorene priznáva nelegálne praktiky

Bývalý špeciálny prokurátor, a súčasný prokurátor Generálnej prokuratúry Daniel Lipšic, urobil prekvapivé vyhlásenie v súvislosti s trestným stíhaním jeho kolegu prokurátora Michala Šúreka. Šúrek je obvinený zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, pretože vedome prehliadal nezákonné vedenie trestných stíhaní a existenciu tzv. technických spisov, ktoré Trestný poriadok nepozná. Daniel Lipšic vo verejnej obhajobe Michala Šúreka tvrdí, že ide o bežnú a dlhoročnú prax. Ako prokurátor tým hovorí, že porušovanie zákona je nielen dlhoročnou záležitosťou, ale priamo tým môže ohroziť už skončené konania.

Screenshot_3 Daniel Lipšic. Reprofoto Facebook

Daniel Lipšic vo svojom príspevku na sociálnej sieti, v ktorom sa zastal kolegu Michala Šúreka naznačuje, že trestné stíhanie Šúreka má politické pozadie. Ako subjektívny názor to je prípustné, hoci je prekvapivé, že nikto z podporovateľov teórie účelového politického stíhania sa nevyjadruje k množstvu usvedčujúcich dôkazov obsiahnutých v uznesení o vznesení obvinenia. Tie priamo ukazujú na nezákonné praktiky čurillovcov a dozorových prokurátorov.

Michal Šúrek. Foto: Jakub Kotian/TASR

Obvinení tvrdia, že je zákonný a štandardný postup, ak si vyšetrovateľ vymyslí fiktívny skutok, len aby mohol založiť technický spis v rozpore so zákonom. V takomto spise sú potom obsiahnuté nacvičované opakované výpovede kajúcnikov, kým vyšetrovatelia nie sú spokojní s ich obsahom. Následne sa účelovo vyberú pasáže, ktoré sedia polícii, a tie sa použijú na vznesenie obvinenia proti osobám, ktoré majú záujem stíhať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.